Just nu får du 20 % rabatt på alla onlinekurser! Gäller t o m 2 maj.

Bokföring / 5 vanligaste felen i företagens bokföring

LEI-koder för värdepappershandel

Myndigheter och branschorganisationer larmar om att företagens bokföring ofta innehåller allvarliga fel. Här listar vi de fem vanligaste bokföringsmissarna.

Publicerad:

Myndigheter och branschorganisationer larmar om att företagens bokföring ofta innehåller allvarliga fel. Som enskild företagare riskerar du att göra dig skyldig till både bokföringsbrott och skattebrott. Och även om bokföringsprogrammen blir allt smartare och mer automatiserade kan du aldrig lita på att ditt program ser till att allt blir rätt.

De fem vanligaste bokföringsmissarna som vår programsupport stöter på:
  • Missad förmånsbeskattning – förmåner som kostförmån, bilförmån och sjukvårdsförmån bokförs inte korrekt eller inte alls.
  • Felaktiga eller inga periodiseringar av utgifter – inköp av inventarier dras av direkt i stället för genom årliga avskrivningar över nyttjandeperioden.
  • Felaktigt avdragen moms – företaget lyfter felaktigt hela momsen på leasing av personbil (endast hälften av momsen får lyftas).
  • Felaktigt avdragen representationkostnaden dras av trots att den avser en måltid eller överstiger 60 kr/ person för "fika" (enklare förtäring).
  • Förbjudna lån – ägaren lånar pengar av sitt aktiebolag i strid med låneförbudet i aktiebolagslagen.
Bokföringsprogram med kunskapsstöd

Vi på Björn Lundén är den enda programleverantör som backar upp dig som vill sköta bokföringen på egen hand med ett omfattande kunskapsstöd som hjälper dig att göra rätt.

Prova Björn Lundén Bokföring gratis i 30 dagar »