30% rabatt på alla onlinekurser! Gäller t o m 30/11. Vad vill du lära dig? »

Bokslut & årsredovisning / Digital inlämning årsredovisning Bolagsverket

LEI-koder för värdepappershandel

Bolagsverket fick 2016 i uppdrag av regeringen att göra det möjligt att lämna in årsredovisningen digitalt. Tjänsten öppnades för användning i mars 2018.  

Publicerad:

Att arbeta med digital inlämning av årsredovisning i våra program

Våra program BL Bokslut Företag och BL Bokslut Proffs hanterar digital inlämning av din årsredovisning. Även vår webbtjänst Digitala Årsredovisningen har smidiga funktioner för digital inlämning till Bolagsverket.

Uppgiftsinlämningen underlättas

Anledningarna till att en sådan här digital tjänst införs är flera. Företagens uppgiftsinlämning underlättas, myndigheter och näringsliv får en informationshantering som blir effektivare och det blir lättare att utveckla och förbättra tjänster när de är digitala. Fördelarna för företagen är att man spar tid och pengar, den manuella hanteringen minskas och tryggheten och kvaliteten blir bättre i och med färre kompletteringar.

Till en början kommer den digitala inlämningen att rikta sig mot mindre aktiebolag och användare av K2-regelverket. Planen är sedan att inkludera även K3- och K4-regelverket.

Baseras på standarden XBRL

Ser man till det mer tekniska har tjänsten ett gränssnitt som kallas maskin till maskin (M2M). E-tjänsten  baseras på en standard som kallas XBRL, en internationell standard för lagring, överföring och presentation av finansiell information. Det spelar ingen roll vilket datorsystem du använder utan XBRL fungerar oavsett system. 

Vad behövs då av dig som ska lämna in årsredovisningen digitalt? Ja, dels behöver du en programvara som är certifierad av Bolagsverket för digital inlämning, dels personnummer och e-postadress till den företrädare som är tänkt att skriva under fastsställelseintyget. Företrädaren behöver i sin tur en e-legitimation (t ex mobilt bank-id). Våra program BL Bokslut FöretagBL Bokslut Proffs och Digitala Årsredovisningen är av Bolagsverket certifierade för digital inlämning av årsredovisning.