Ekonomiska föreningar

Allt om föreningens skatt, ekonomi och juridik

EKONOMISKA FÖRENINGAR förklarar utförligt hur man driver en ekonomisk förening (kooperativ). Du läser om allt från föreningens bildande till deklaration och beskattning. Läs mer >>

  • Både skatteregler och föreningsjuridik
  • Praktisk och lättillgänglig
  • För medlemmar, styrelse och revisorer 

Ekonomisk förening (kooperativ)

Kooperativ grundtanke

Ekonomiska föreningar och kooperativ är samma sak. Ur skattesynpunkt betraktas en ekonomisk förening som kooperativ förening endast om medlemmarna har lika rösträtt.

Kooperation är när medlemmar själva både äger och bedriver en ekonomisk verksamhet som de har nytta av. Den ekonomiska föreningen ska främja sina medlemmars intressen och medlemmarna ska delta i verksamheten.

När en aktieägare i ett aktiebolag säljer sina aktier får han ut den eventuella värdestegringen i företaget. När en medlem går ur en ekonomisk förening, får han normalt bara tillbaka det insatskapital som han eller hon en gång satsat.


Vill man spetsa till det, kan man säga att du har avkastning av en ekonomisk förening medan du är medlem. Nyttan av ett aktiebolag har du främst sedan du sålt dina aktier.

Vi har både programvaror och handböcker för dig som är engagerad i en ekonomisk förening. I boken som heter just Ekonomiska föreningar (se ovan) hittar du allt du behöver veta när det gäller föreningens skatt, ekonomi och juridik.

Webbkurs om och för bostadsrättsföreningar

BOSTADSRÄTTSFÖRENINGAR är en webbkurs inriktad på hur en bostadsrättsförening är uppbyggd och fungerar. Under kursen lär du dig hur allt hänger ihop när det gäller föreningen, medlemmarna, styrelsen, föreningsstämman, stadgarna och lagen. 

Läs mer »

Allt för din företagsform - Ekonomisk förening (kooperativ) - ctl00_cph1_pg5310_relimg

Handbok för styrelsen i ekonomiska föreningar

STYRELSEARBETE I FÖRENINGAR är ett bra stöd för styrelsen i en ekonomisk förening, både i det praktiska arbetet och i tolkningen av föreningsjuridiken.

Läs mer »

Allt för din företagsform - Ekonomisk förening (kooperativ) - ctl00_cph1_pg5633_relimg

Molnbaserat program för föreningens bokföring

BL Förening är ett bokföringsprogram med ett antal specialfunktioner som underlättar för föreningens kassör, bland annat bokföring mot olika kostnadsställen och budgetfunktion. Med dina data i molnet får du ökad säkerhet och kommer åt bokföringen från olika platser.

Läs mer »

Allt för din företagsform - Ekonomisk förening (kooperativ) - ctl00_cph1_pg14070_relimg

Ring oss!

Mån-tors 08:30-16:30
Fredag 08:30-16:00

0650-541400

Maila oss!

Vi svarar inom 24 timmar, dygnet runt vardagar

info@blinfo.se

Kontakta oss

Kontakta mig

Namn:* 
Telefonnummer:* 
Kontakta mig angående:

 

För information om hur vi behandlar dina personuppgifter »