Just nu får du 50% rabatt på våra böcker och e-böcker.
Erbjudandet gäller t o m 28/11 och gäller ej Rätt-serien. Rabatten dras i kassan.

När är det bra att ha både enskild firma och aktiebolag?

Svar:
Den största skattemässiga fördelen med aktiebolag uppnås när du har årsinkomster över brytpunkten för statlig skatt (537 200 kr för 2021). Det är då fördelaktigt att komplettera löneuttaget med att ta lågbeskattad utdelning.

Om den enskilda firman har ett resultat som ligger under brytpunkten är det dock inte alltid lönsamt att ombilda till ett aktiebolag, på grund av att skatten och de sociala avgifterna är så pass låga. Faktum är att i många fall är det bästa alternativet att ha enskild firma och aktiebolag samtidigt.

Trots att den huvudsakliga delen av verksamheten ska bedrivas i aktiebolagsform kan det finnas förnuftiga skäl till att behålla den enskilda firman och driva bägge företagen parallellt i något eller några år. På så sätt blir nämligen möjligheterna till planering större – inte minst skattemässigt. Du kan dessutom samla på dig sparat utdelningsutrymme för förmånlig utdelningsbeskattning någon gång i framtiden. Avgörande för vilken företagsform som passar bäst är alltså var i livscykeln som företaget befinner sig liksom vilka faktorer som är av betydelse i just ditt fall.