Bokföra franchising – praktiskt konteringsexempel

Newsroom - Bokföra franchising – praktiskt konteringsexempel - ctl00_cph1_approvedImg

Har du blivit franchisetagare och funderar över bokföringen? Här tittar vi på hur du ska bokföra franchising. 

Franchising
DebetKredit
KontoBeloppKontoBelopp
1020 60 000 1920 10 000


2899 50 000

 

Ett företag skriver kontrakt med en franchisegivare. Inträdes­avgiften [1020] är 60 000 kr. Eftersom företaget inte har råd att betala hela avgiften på en gång lånar franchisegivaren ut 50 000 kr [2899], Skuld till franchisegivare, som ska betalas av under det första året. 10 000 kr betalas direkt [1920].

Franchising är ett system där en franchisegivare genom avtal knyter till sig franchisetagare. Franchisetagaren förbinder sig genom kontraktet att utåt, gentemot kunderna, uppträda på ett visst sätt när det gäller exempelvis butikens utseende och ­sortiment. Franchise­givaren upplåter sitt varumärke och till­handahåller ofta service i form av sortimentsval, utbildning, admini­strativa system mm.

Vid franchising betalar du oftast en fast inträdesavgift. Inträdes­avgiften bokförs på konto [1020] och skrivs av på det antal år som franchisekontraktet gäller, dock vanligtvis högst 5 år. Därefter bokförs löpande moms­belagda avgifter på ­konto [6055], Franchisekostnader.

Läsa mer

Du kan läsa mer om hur du bokför alla tänkbara affärshändelser i vår kompletta bok Bokföring – praktisk handbok med konteringsexempel.

Få de viktigaste nyheterna kostnadsfritt!

BL Nyhetsbrev kommer en gång i månaden och sammanfattar de viktigaste nyheterna inom skatte-, redovisnings-, juridik- och personalområdet. Anmäl dig och få kostnadsfritt de senaste nyheterna.

För information om hur vi behandlar dina personuppgifter »