Sommargåva till personalen – skattefritt?

Newsroom - Sommargåva till personalen – skattefritt? - ctl00_cph1_approvedImg

Nu när semestern är på ingång får vi frågor kring hur man som arbetsgivare kan belöna sina anställda inför sommaren – är det ok att ge sommargåvor och är det skattefritt för de anställda?

Tre sorters skattefria gåvor

Det finns tre sorters gåvor som är skattefria för den anställde, samtidigt som de är avdragsgilla för företaget:

  • julgåvor (max 450 kr inklusive moms),
  • jubileumsgåvor vid t ex företagets 25-årsfirande (max 1 350 kr inklusive moms) och
  • minnesgåvor när den anställde t ex fyller 50 år eller slutar sin anställning (max 15 000 kr inklusive moms).

Som du ser finns inte sommargåvor med i listan, det saknas helt enkelt regler kring sommargåvor i skattelagstiftningen så som det finns för gåvorna ovan. Övriga gåvor ses normalt som ersättning för utfört arbete och dit räknas alltså sommargåvor. För dessa gåvor får företagen inte lyfta moms på inköpet men kostnaden blir avdragsgill som lönekostnad. Företaget redovisar både sociala avgifter och preliminärskatt på gåvans värde. För den anställde blir sommargåvan alltså skattepliktig.

 

Sommargåva istället för julgåva?

Vi har också fått frågor från arbetsgivare om de istället för en julgåva kan ge de anställda en sommargåva under samma premisser. Svaret är nej. Reglerna är strikta och det är endast de gåvor som räknats upp ovan som kan vara skattefria för den anställde. Du kan alltså inte ens ge de anställda en biobiljett till regniga sommardagar utan att det blir sociala avgifter och preliminärskatt på gåvan.

Tillfällig skattefrihet för gåvor pga coronapandemin

Riksdagen har beslutat om en tillfällig skattefrihet för gåvor upp till ett värde på sammanlagt 1 000 kronor/anställd som arbetsgivare kan ge till sina anställda under perioden 1 juni 2020 –31 december 2020. Detta gäller alltså förutom de skattefria gåvor som arbetsgivare kan ge anställda enligt dagens regler (se ovan).

Bakgrunden till beslutet är att många företag och kommuner vill hjälpa till för att lindra de ekonomiska konsekvenserna av pandemin. Genom de skattelättnader som nu införs kan de anställda få till exempel presentkort för att handla och därigenom stödja det lokala näringslivet.

Kan man inte belöna personalen på något annat sätt?

Jo, absolut!

Här på Björn Lundén Information ger vi till exempel alla anställda en extra betald timme per dag som man arbetar under sommarmånaderna. Vi kan då välja att gå hem lite tidigare för att tända grillen eller hinna med ett dopp i sjön före middagen. Vi ger också fler dagar i semester till de anställda än vad semesterlagen anger. Så om ni vill belöna era hårt arbetande anställda – ge dem en eller flera extra semesterdagar – eller någon dag som de kan få gå hem tidigare med betalt. Det finns många sätt att premiera de anställda under sommaren utan att det ska handla om fysiska gåvor.

Men sedan finns också skatteregler som säger att det är ok att som arbetsgivare ge sina anställda t ex t-shirts och andra enklare träningskläder av mindre värde – försedda med företagets reklamtryck –  som en skattefri förmån. Och kanske kan det passa som en härlig "sommargåva".

Tips!

I vår bok Förmåner kan du läsa mer om vilka skattefria förmåner du kan ge dina anställda. 

Få de viktigaste nyheterna kostnadsfritt!

BL Nyhetsbrev kommer en gång i månaden och sammanfattar de viktigaste nyheterna inom skatte-, redovisnings-, juridik- och personalområdet. Anmäl dig och få kostnadsfritt de senaste nyheterna.

För information om hur vi behandlar dina personuppgifter »

  • Förmåner

    FÖRMÅNER ger dig full koll på den skattemässiga behandlingen av alla tänkbara förmåner – både ur f...