Pay-off-metoden

Pay-off-metoden är en mycket enkel investeringskalkyl som används för att beräkna återbetalningstiden för ett investeringsalternativ.

Återbetalningstiden kan också kallas pay-back-tid, vilket har gjort att metoden i företagsekonomisk litteratur kallas pay-back-metoden.

Med hjälp av pay-off-metoden beräknas hur lång tid det kommer att ta innan inbetalningsöverskottet från investeringen motsvarar grundinvesteringen.

Pay-off-metoden omfattar inte variabler som kalkylränta, ekonomisk livslängd eller restvärde. Det innebär att modellen saknar ett direkt lönsamhetstänkande. Indirekt kan man dock säga att lönsamheten är bättre hos ett investeringsalternativ med kort återbetalningstid än hos ett alternativ med längre återbetalningstid.

Pay-off-tid (år) = Grundinvesteringen/Årligt inbetalningsöverskott

Juridik - Lär dig mer om affärsjuridik & familjejuridik - Björn Lundén - Ordförklaring för pay-off-metoden - ctl00_cph1_infoBanner_bannerImg

Björn Lundén är ett kunskaps- och programvaruföretag som sedan mer än 35 år förenklar vardagen för små och medelstora företag. Främst genom att erbjuda moderna programlösningar, begriplig information och praktiska verktyg för att sköta företagets skatt och deklaration, redovisning, löner och personalfrågor.