Just nu får du 50% rabatt på våra böcker och e-böcker.
Erbjudandet gäller t o m 28/11 och gäller ej Rätt-serien. Rabatten dras i kassan.

Räntefria lån och lån med förmånlig ränta från arbetsgivare till anställda räknas som en skattepliktig förmån om räntan är lägre än marknadsmässig ränta.

För räntefria lån och lån med fast ränta jämförs räntan med statslåneräntan vid lånetillfället + en procentenhet. Om lånet löper med bestämd bindningstid jämförs den avtalade räntan vid varje ny bindningstidpunkt med statslåneräntan vid denna tidpunkt + en procentenhet. Från och med beskattningsåret 2017 ska jämförelseräntan som lägst anses vara 0,5%.

För lån med rörlig ränta jämförs räntan för beskattningsåret med statslåneräntan 30 november året före beskattningsåret + en procentenhet. För 2021 är jämförelseräntan för lån med rörlig ränta 0,90% (0,91% för 2020). Från och med beskattningsåret 2017 ska jämförelseräntan som lägst anses vara 0,5%.

Har statslåneräntan den 31 maj beskattningsåret ändrats uppåt eller nedåt med minst två procentenheter jämfört med 30 november året före, ska förmånsräntan för juli till december beräknas efter statslåneräntan 31 maj + en procentenhet minskat med den avtalade räntan. I detta fall ska statslåneräntan från och med beskattningsåret 2017 som lägst anses vara minus 0,5%.

Lån i utländsk valuta

För förmånliga lån i utländsk valuta, som löper med rörlig ränta, fastställer Skatteverket varje år jämförelseräntor.

För inkomståret 2021 gäller följande jämförelseräntor:

ValutaJämförelseränta
USDamerikanska dollar1,36%
GBPbrittiska pund1,04%
CHFscweiziska franc0,50%
JPYjapanska yen0,90%
EUReuro0,50%
DKKdanska kronor0,50%
NOKnorska kronor1,55%
CADkanadensiska dollar1,43%
AUDaustraliensiska dollar1,31%
Juridik - Lär dig mer om affärsjuridik & familjejuridik - Björn Lundén - Ordförklaring för ränteförmån - ctl00_cph1_infoBanner_bannerImg

Björn Lundén är ett kunskaps- och programvaruföretag som sedan mer än 30 år förenklar vardagen för små och medelstora företag. Främst genom att erbjuda moderna programlösningar, begriplig information och praktiska verktyg för att sköta företagets skatt och deklaration, redovisning, löner och personalfrågor.