Om mallen Framtidsfullmakt
Den här mallen / blanketten hjälper dig att utforma en juridiskt korrekt framtidsfullmakt. Du får även en pdf-fil som beskriver vilka regler som gäller vid utformandet av fullmakten och vilka uppgifter den ska innehålla.
Mallen finns i fyra versioner med plats för upp till fyra fullmaktshavare, då vi märkt att många inte vill välja ut ett av sina barn som fullmaktshavare och på så vis få övriga barn att känna sig förfördelade.
Allmänt om framtidsfullmakt
Framtidsfullmakt är en form av ställföreträdarskap för vuxna, vid sidan av god man och förvaltarskap.
En framtidsfullmakt ges till någon som kan sköta dina personliga och ekonomiska angelägenheter när du inte längre själv är förmögen att göra det till följd av sjukdom, psykisk störning eller liknande.
Framtidsfullmakten innebär att du (när du är frisk och vid dina sinnens fulla bruk) utser en person som ska fatta beslut för din räkning när du själv inte längre är förmögen till det. Framtidsfullmakten påminner alltså om en vanlig fullmakt men ikraftträdandet ligger framåt i tiden vid en på förhand obestämd tidpunkt.
Vår mall för framtidsfullmakt innehåller det som krävs för att utforma ett juridiskt korrekt dokument.
Skriftlig och bevittnad
Framtidsfullmakten måste upprättas skriftligen och ska undertecknas av fullmaktsgivaren. Den ska dessutom bevittnas av två personer som ska vara samtidigt närvarande när fullmaktsgivaren undertecknar fullmakten eller intygar sin underskrift.
Vittnena måste vara behöriga, dvs de får inte vara exempelvis underåriga eller psykiskt störda, och får inte vara anhöriga till fullmaktsgivaren.
Vilka kan utses till fullmaktshavare?
Till fullmaktshavare kan i princip vem som helst utses, även en familjemedlem. Det finns inget som hindrar att fullmaktsgivaren utser flera personer, till exempel en fullmaktshavare för ekonomiska frågor och en annan för juridiska frågor och en tredje för frågor som handlar om personliga angelägenheter.
Med vår mall för framtidsfullmakt kan du ha 1–4 fullmaktshavare.
När börjar fullmakten att gälla?
Framtidsfullmakten börjar gälla när fullmaktsgivaren inte längre själv kan fatta egna beslut. Det är fullmaktshavaren som bedömer när detta inträffar.
Fullmaktsgivaren kan villkora ikraftträdandet med en prövning i tingsrätt av hans eller hennes hälsotillstånd. Även fullmaktshavaren kan begära att få frågan prövad av domstol.
När upphör den att gälla?
Framtidsfullmakten kan återkallas av fullmaktsgivaren. Framtidsfullmakten upphör att gälla om fullmaktsgivaren får en god man eller förvaltare.
Kontroll
Fullmaktshavaren har en lojalitets- och samrådsplikt i förhållande till fullmaktsgivaren. Fullmaktsgivaren kan i framtidsfullmakten utse någon som ska granska fullmaktshavarens verksamhet och som har rätt att begära en redovisning av uppdraget.
Om ingen särskild granskare har utsetts så har fullmaktsgivarens make, sambo eller närmaste släktingar rätt att begära en redovisning av uppdraget.
Överförmyndaren har också en sådan rätt och kan även besluta om att framtidsfullmakten ska upphöra helt eller delvis om fullmaktshavaren missbrukar den.