Besittningsskydd

Besittningsskydd är skydd av rätten till nyttjande av egendom.

Innehavaren av egendom, dvs den som har fysisk kontroll över den, förutsätts ha någon form av rätt (t ex äganderätt, nyttjanderätt) till egendomen. Besittningsskyddet skyddar denna rätt. Vid exempelvis köp av lös egendom är köparen skyddad mot säljarens borgenärer när egendom har överlämnats till köparen.

Enligt hyreslagen har hyresgäster ett besittningsskydd. Vid bostadshyra har hyresgästerna ett direkt besittningsskydd som innebär att de har rätt till förlängning av hyresavtalet även om hyresvärden säger upp avtalet. Viss typ av uthyrning av bostäder omfattas inte av dessa regler. Det gäller exempelvis andrahandsuthyrning av en bostadslägenhet i dess helhet i högst två år eller uthyrning av en del av en lägenhet.

Vid lokalhyra har hyresgästerna bara ett indirekt besittningsskydd. Detta innebär att hyresgäster inte har rätt till förlängning av hyresavtalet, dvs de måste flytta, men de har istället rätt till ersättning för förlust vid en obefogad uppsägning. Befogade uppsägningar kan vara att huset ska rivas eller vid kontraktsbrott.

Ordlista - Ordförklaring för besittningsskydd - ctl00_cph1_pg5608_Image1

Bokföring

BOKFÖRING är en oumbärlig handbok för alla som sysslar med bokföring. Konteringsmallar och exempel...

Ordlista - Ordförklaring för besittningsskydd - ctl00_cph1_pg5629_Image1

Starta & driva företag

STARTA & DRIVA FÖRETAG är boken för dig som driver eller tänker starta företag – oavsett bransch o...

Ordlista - Ordförklaring för besittningsskydd - ctl00_cph1_pg5329_Image1

Enskild firma

ENSKILD FIRMA visar hur en enskild firma fungerar när det gäller skatt, ekonomi och juridik. Du få...

BL Info Online

– de viktigaste nyheterna med kommentarer, råd och tips

BL Info Online samlar allt du behöver på ett ställe – alla viktiga nyheter beskrivna och kommenterade samt dju­pare fakta inom områdena skatt, redovisning och lön. Dessutom en rad prak­tiska verktyg som e-böcker, dokumentmallar och beräkningsmallar.