Check

En check är en skriftlig betalningsanvisning där utställaren (trassenten) ger sin bank (trassatbanken) i uppdrag att betala ut ett angivet belopp (checksumman) från sitt konto. När mottagaren ska lösa in checken kontrollerar banken att checken har täckning, vanligtvis genom ett telefonsamtal till utställarens bank. En korsad check är en check där utställaren dragit två parallella streck över checkens framsida. Vid inlösen av en korsad check får utbetalande bank endast betala in beloppet på kundens bankkonto, och inte betala ut kontanter.

I dag är det högst ovanligt med checkbetalningar men det var ett vanligt betalningssätt fram till slutet av 90-talet.

Ordlista - Ordförklaring för check - ctl00_cph1_pg5608_Image1

Bokföring

BOKFÖRING är en oumbärlig handbok för alla som sysslar med bokföring. Konteringsmallar och exempel...

Ordlista - Ordförklaring för check - ctl00_cph1_pg5629_Image1

Starta & driva företag

STARTA & DRIVA FÖRETAG är boken för dig som driver eller tänker starta företag – oavsett bransch o...

Ordlista - Ordförklaring för check - ctl00_cph1_pg5329_Image1

Enskild firma

ENSKILD FIRMA visar hur en enskild firma fungerar när det gäller skatt, ekonomi och juridik. Du få...

BL Info Online

– de viktigaste nyheterna med kommentarer, råd och tips

BL Info Online samlar allt du behöver på ett ställe – alla viktiga nyheter beskrivna och kommenterade samt dju­pare fakta inom områdena skatt, redovisning och lön. Dessutom en rad prak­tiska verktyg som e-böcker, dokumentmallar och beräkningsmallar.