Effektiv ränta

Effektiva räntan visar i procent vad varje lånad krona kostar per år. Med andra ord ingår den verkliga räntekostnaden med hänsyn till bland annat nominell ränta, uppläggnings- och aviseringsavgifter samt hur ofta ränta, amortering och avgifter betalas. När det gäller konsumentkrediter måste alla banker och finansbolag tala om hur stor den effektiva räntan är för krediten. Rör det sig om ett kreditkort där kreditbeloppet ändras löpande, ska den effektiva räntan anges på dels det maximala kreditbeloppet och dels ett belopp då endast en del av krediten utnyttjas.

Förenklar företagandet med kunskap & mjukvara - Bjorn Lunden - Ordförklaring för effektiv ränta - ctl00_cph1_infoBanner_bannerImg

Björn Lundén är ett kunskaps- och programvaruföretag som sedan mer än 35 år förenklar vardagen för små och medelstora företag. Främst genom att erbjuda moderna programlösningar, begriplig information och praktiska verktyg för att sköta företagets skatt och deklaration, redovisning, löner och personalfrågor.