Ekvivalentkalkyl

Kostnadskalkyl som används framför allt i råvaruberoende tillverkande företag som producerar fler än en produkt. Ofta handlar det om företag som utnyttjar huvudproduktens spill för att tillverka en biprodukt. Ekvivalentkalkylen kan även användas i företag som producerar flera produkter i en liknande produktionsprocess. Periodens styckekostnad enligt ekvivalentmodellen beräknas genom att företagets totala kostnader fördelas ut på produkterna via deras respektive andel av resursförbrukningen i produktionen, oftast tidsförbrukningen.

Ordlista - Ordförklaring för ekvivalentkalkyl - ctl00_cph1_pg5608_Image1

Bokföring

BOKFÖRING är en oumbärlig handbok för alla som sysslar med bokföring. Konteringsmallar och exempel...

Ordlista - Ordförklaring för ekvivalentkalkyl - ctl00_cph1_pg5629_Image1

Starta & driva företag

STARTA & DRIVA FÖRETAG är boken för dig som driver eller tänker starta företag – oavsett bransch o...

Ordlista - Ordförklaring för ekvivalentkalkyl - ctl00_cph1_pg5329_Image1

Enskild firma

ENSKILD FIRMA visar hur en enskild firma fungerar när det gäller skatt, ekonomi och juridik. Du få...

BL Info Online

– de viktigaste nyheterna med kommentarer, råd och tips

BL Info Online samlar allt du behöver på ett ställe – alla viktiga nyheter beskrivna och kommenterade samt dju­pare fakta inom områdena skatt, redovisning och lön. Dessutom en rad prak­tiska verktyg som e-böcker, dokumentmallar och beräkningsmallar.