Enskild firma

Företagsform som inte är någon juridisk person, vilket bl a innebär att företagaren är obegränsat ansvarig för företagets skulder.

En enskild firma kan registreras hos Bolagsverket. Vid registreringen ska man välja ett namn på näringsverksamheten. Det är det som är firman. Firman är namnskyddad i det län där företaget är registrerat. En oregistrerad firma kan få ett visst namnskydd genom inarbetning men detta är inte lika starkt som ett registreringsskydd.

En enskild näringsidkare är bokföringsskyldig och ska dessutom upprätta ett årsbokslutEnskilda näringsidkare med en nettoomsättning som normalt uppgår till högst 3 milj kr (och som inte är skyldiga att upprätta årsredovisning) får upprätta ett förenklat årsbokslut. Verksamheten ska redovisas per kalenderår.

En enskild firma är inte något eget skattesubjekt och lämnar därför inte någon egen deklaration. Det är istället ägaren som redovisar verksamhetens resultat i en näringsbilaga till inkomstdeklarationen. Överskott beskattas som inkomst av näringsverksamhet med egenavgifter (aktiva näringsidkare) eller särskild löneskatt (passiva näringsidkare, ålderspensionärer).

 

Ordlista - Ordförklaring för enskild firma - ctl00_cph1_pg5608_Image1

Bokföring

BOKFÖRING är en oumbärlig handbok för alla som sysslar med bokföring. Konteringsmallar och exempel...

Ordlista - Ordförklaring för enskild firma - ctl00_cph1_pg5629_Image1

Starta & driva företag

STARTA & DRIVA FÖRETAG är boken för dig som driver eller tänker starta företag – oavsett bransch o...

Ordlista - Ordförklaring för enskild firma - ctl00_cph1_pg5329_Image1

Enskild firma

ENSKILD FIRMA visar hur en enskild firma fungerar när det gäller skatt, ekonomi och juridik. Du få...

BL Info Online

– de viktigaste nyheterna med kommentarer, råd och tips

BL Info Online samlar allt du behöver på ett ställe – alla viktiga nyheter beskrivna och kommenterade samt dju­pare fakta inom områdena skatt, redovisning och lön. Dessutom en rad prak­tiska verktyg som e-böcker, dokumentmallar och beräkningsmallar.