Export

1. med export av varor menas ur momssynpunkt att varor säljs till en köpare i ett land utanför EU av någon som bedriver yrkesmässig verksamhet i Sverige, t ex när ett svenskt företag säljer varor till Norge.

Varor som ett svenskt företag säljer till en köpare i ett land inom EU räknas inte som export ur momssynpunkt utan som unionsintern försäljning.

Vid export av varor behöver inte säljaren redovisa moms i Sverige. Istället är det den som är tullskyldig (normalt köparen) i det land varorna levereras till som redovisar moms på omsättningen (importmoms) i det landet.

2. med export av tjänster menas ur momssynpunkt huvudsakligen att en svensk företagare tillhandahåller vissa typer av tjänster till köpare utomlands (inom eller utanför EU). Tjänsten räknas därmed som omsatt i köparens land och ska därför inte momsredovisas i Sverige.

Ordlista - Ordförklaring för export - ctl00_cph1_pg5608_Image1

Bokföring

BOKFÖRING är en oumbärlig handbok för alla som sysslar med bokföring. Konteringsmallar och exempel...

Ordlista - Ordförklaring för export - ctl00_cph1_pg5629_Image1

Starta & driva företag

STARTA & DRIVA FÖRETAG är boken för dig som driver eller tänker starta företag – oavsett bransch o...

Ordlista - Ordförklaring för export - ctl00_cph1_pg5329_Image1

Enskild firma

ENSKILD FIRMA visar hur en enskild firma fungerar när det gäller skatt, ekonomi och juridik. Du få...

BL Info Online

– de viktigaste nyheterna med kommentarer, råd och tips

BL Info Online samlar allt du behöver på ett ställe – alla viktiga nyheter beskrivna och kommenterade samt dju­pare fakta inom områdena skatt, redovisning och lön. Dessutom en rad prak­tiska verktyg som e-böcker, dokumentmallar och beräkningsmallar.