Fåmansföretag

Skatterättslig benämning på ett aktiebolag eller en ekonomisk förening, där fyra eller färre fysiska personer äger så många aktier eller andelar att de kontrollerar bolaget.

I stort sett samtliga svenska aktiebolag har ett fåtal ägare och är därmed fåmansföretag. Motsvarande regler gäller för handelsbolag (fåmanshandelsbolag).

Fåmansföretag omfattas av särskilda skatteregler som innebär begränsningar av möjligheten att ta ut pengar ur företaget till låg skatt.

I ett fåmansföretag skulle man annars lätt kunna omvandla normalbeskattade arbetsinkomster till lågbeskattade kapitalinkomster. Det finns särskilda fåmansregler om exempelvis utdelning (se utdelning i fåmansföretag), kapitalvinst (vinst vid avyttring av aktier och andelar) och inkomstfördelning inom familjen.

[[+fam]]

Ordlista - Ordförklaring för fåmansföretag - ctl00_cph1_pg5608_Image1

Bokföring

BOKFÖRING är en oumbärlig handbok för alla som sysslar med bokföring. Konteringsmallar och exempel...

Ordlista - Ordförklaring för fåmansföretag - ctl00_cph1_pg5629_Image1

Starta & driva företag

STARTA & DRIVA FÖRETAG är boken för dig som driver eller tänker starta företag – oavsett bransch o...

Ordlista - Ordförklaring för fåmansföretag - ctl00_cph1_pg5329_Image1

Enskild firma

ENSKILD FIRMA visar hur en enskild firma fungerar när det gäller skatt, ekonomi och juridik. Du få...

BL Info Online

– de viktigaste nyheterna med kommentarer, råd och tips

BL Info Online samlar allt du behöver på ett ställe – alla viktiga nyheter beskrivna och kommenterade samt dju­pare fakta inom områdena skatt, redovisning och lön. Dessutom en rad prak­tiska verktyg som e-böcker, dokumentmallar och beräkningsmallar.