Fast kostnad

Fasta kostnader är kostnader som, på relativt kort sikt, inte påverkas av om företaget säljer fler eller färre enheter. Detta gäller total fast kostnad. Fast kostnad per enhet förändras proportionellt med produktionsvolymen.

Resonemanget kring fasta kostnader är något förenklat. I praktiken är inga kostnader helt fasta och försäljningssvolymen begränsas ju som bekant av olika orsaker som företaget inte helt lätt kan kontrollera, t ex begränsad efterfrågan på marknaden. För att producera och sälja ytterligare 5 000 enheter är det sannolikt så att företaget i fråga måste skaffa större lokaler, köpa in fler maskiner och anställa mer fast avlönad personal. De totala fasta kostnaderna visar sig då snarare som halvfasta.

Några exempel på fasta kostnader är lokalhyra, löner till tillsvidareanställd personal och ränteutgifter på långfristiga lån.

Inom företagsekonomi delas företagets totala kostnadsmassa in i fasta och rörliga kostnader för att illustrera den totala kostnadsbilden i företaget och vid olika produktionsbeslut.

Läs mer om bland annat företagsekonomiska begrepp i boken Företagskalkyler

Förenklar företagandet med kunskap & mjukvara - Bjorn Lunden - Ordförklaring för fast kostnad - ctl00_cph1_infoBanner_bannerImg

Björn Lundén är ett kunskaps- och programvaruföretag som sedan mer än 35 år förenklar vardagen för små och medelstora företag. Främst genom att erbjuda moderna programlösningar, begriplig information och praktiska verktyg för att sköta företagets skatt och deklaration, redovisning, löner och personalfrågor.