Förlagsavtal

Ett avtal där upphovsmannen överlåter rätten att ge ut ett litterärt eller konstnärligt verk till förläggaren. Själva originalet är dock fortfarande upphovsmannens (se upphovsrätt).

Enligt lag gäller vissa fastställda utgivningsnivåer för förlagsavtal, men upphovsmannen och förläggaren kan komma överens om att andra villkor ska gälla.

Förläggaren är skyldig att ge ut verket inom rimlig tid. Han måste också se till att verket sprids samt fullfölja utgivningen i den omfattning som möjligheterna till avsättning och övriga omständigheter medger. Om förläggaren inte gör detta, har upphovsmannen rätt att häva avtalet och behålla det honorar han redan har fått. Upphovsmannen kan också få skadestånd.

Om verket inte är utgivet inom 2 år eller, för musikaliska verk, inom 4 år efter att upphovsmannen lämnat ett fullständigt manuskript eller något annat original, har upphovsmannen, även om förläggaren inte varit försumlig, rätt att häva avtalet och behålla det honorar han redan har fått. Samma sak gäller om verket är slutsålt och förläggaren har rätt enligt förlagsavtalet att ge ut en ny upplaga men inte inom 1 år efter att upphovsmannen har begärt en sådan utgivning utnyttjar sin rätt.

Upphovsmannen har inte rätt att på nytt ge ut verket i den form och på det sätt som avses i förlagsavtalet, förrän den eller de upplagor som förläggaren har rätt att ge ut blivit slutsålda.

När det gått 15 år efter att utgivningen påbörjades får dock upphovsmannen ta in ett litterärt verk

i en upplaga av hans samlade eller valda arbeten.

Ordlista - Ordförklaring för förlagsavtal - ctl00_cph1_pg5608_Image1

Bokföring

BOKFÖRING är en oumbärlig handbok för alla som sysslar med bokföring. Konteringsmallar och exempel...

Ordlista - Ordförklaring för förlagsavtal - ctl00_cph1_pg5629_Image1

Starta & driva företag

STARTA & DRIVA FÖRETAG är boken för dig som driver eller tänker starta företag – oavsett bransch o...

Ordlista - Ordförklaring för förlagsavtal - ctl00_cph1_pg5329_Image1

Enskild firma

ENSKILD FIRMA visar hur en enskild firma fungerar när det gäller skatt, ekonomi och juridik. Du få...

BL Info Online

– de viktigaste nyheterna med kommentarer, råd och tips

BL Info Online samlar allt du behöver på ett ställe – alla viktiga nyheter beskrivna och kommenterade samt dju­pare fakta inom områdena skatt, redovisning och lön. Dessutom en rad prak­tiska verktyg som e-böcker, dokumentmallar och beräkningsmallar.