Förseningsavgift

Avgift som tas ut vid för sent inlämnad inkomstdeklaration, skattedeklaration eller årsredovisning.

För sent inlämnad inkomstdeklaration

Den som inte lämnar sin inkomstdeklaration i tid måste betala en förseningsavgift. Förseningsavgiften varierar mellan 1 000 kr och 15 000 kr och är inte avdragsgill.

För sent inlämnad skattedeklaration

Om skattedeklarationen (för moms, arbetsgivaravgifter och skatteavdrag) inte har kommit fram till Skatteverket i rätt tid måste man betala en (icke avdragsgill) förseningsavgift på 500 kr. En högre förseningsavgift på 1 000 kr tas ut om:

• man inte har följt ett föreläggande om att deklarera, eller

• man har lämnat skattedeklarationen för sent minst en av de tre närmast föregående redovisningsperioderna, eller lämnat en kvartalsrapport för sent.

Det blir däremot ingen förseningsavgift om man gör inbetalningen för sent. Då måste man istället betala kostnadsränta för de dagar betalningen är sen. Se även ränta på skattekonto.

För sent inlämnad årsredovisning

Ett aktiebolag som inte har lämnat in årsredovisning och revisionsberättelse till Bolagsverket i rätt tid, dvs senast sju månader efter räkenskapsårets slut, måste betala en förseningsavgift på 5 000 kr (10 000 kr för publika aktiebolag).

Efter två månaders fördröjning, dvs nio månader efter räkenskapsårets slut, blir det ytterligare en förseningsavgift, också den på 5 000 kr (respektive 10 000 kr). Efter ytterligare två månaders fördröjning, dvs 11 månader efter räkenskapsårets slut, blir det ännu en förseningsavgift på 10 000 kr (respektive 20 000 kr). Förseningsavgifterna är inte avdragsgilla.

Ordlista - Ordförklaring för förseningsavgift - ctl00_cph1_pg5608_Image1

Bokföring

BOKFÖRING är en oumbärlig handbok för alla som sysslar med bokföring. Konteringsmallar och exempel...

Ordlista - Ordförklaring för förseningsavgift - ctl00_cph1_pg5629_Image1

Starta & driva företag

STARTA & DRIVA FÖRETAG är boken för dig som driver eller tänker starta företag – oavsett bransch o...

Ordlista - Ordförklaring för förseningsavgift - ctl00_cph1_pg5329_Image1

Enskild firma

ENSKILD FIRMA visar hur en enskild firma fungerar när det gäller skatt, ekonomi och juridik. Du få...

BL Info Online

– de viktigaste nyheterna med kommentarer, råd och tips

BL Info Online samlar allt du behöver på ett ställe – alla viktiga nyheter beskrivna och kommenterade samt dju­pare fakta inom områdena skatt, redovisning och lön. Dessutom en rad prak­tiska verktyg som e-böcker, dokumentmallar och beräkningsmallar.