Franchising

Ett sätt att driva ett företag där det redan finns en färdig organisation och ett färdigt koncept utformat av franchisegivaren. Franchisetagarna har samma utformning på sina företag, så att kunderna upplever det som ett och samma företag.

Franchising bygger på samarbete mellan två självständiga parter. Franchisetagaren betalar normalt en startavgift och en löpande serviceavgift till franchisegivaren. Den löpande avgiften kan beräknas på olika sätt, vanligtvis med en viss procent av franchisetagarens försäljning plus en fast månadsavgift.

För detta får franchisetagaren använda franchisegivarens namn men kan även få hjälp med exempelvis inköp och marknadsföring. Rättigheter och skyldigheter finns i ett franchiseavtal, som normalt är mycket omfattande.

Ordlista - Ordförklaring för franchising - ctl00_cph1_pg5608_Image1

Bokföring

BOKFÖRING är en oumbärlig handbok för alla som sysslar med bokföring. Konteringsmallar och exempel...

Ordlista - Ordförklaring för franchising - ctl00_cph1_pg5629_Image1

Starta & driva företag

STARTA & DRIVA FÖRETAG är boken för dig som driver eller tänker starta företag – oavsett bransch o...

Ordlista - Ordförklaring för franchising - ctl00_cph1_pg5329_Image1

Enskild firma

ENSKILD FIRMA visar hur en enskild firma fungerar när det gäller skatt, ekonomi och juridik. Du få...

BL Info Online

– de viktigaste nyheterna med kommentarer, råd och tips

BL Info Online samlar allt du behöver på ett ställe – alla viktiga nyheter beskrivna och kommenterade samt dju­pare fakta inom områdena skatt, redovisning och lön. Dessutom en rad prak­tiska verktyg som e-böcker, dokumentmallar och beräkningsmallar.