Godtrosförvärv

Ibland kan en säljare försöka sälja något som han inte är ägare till. Varan kan vara stulen eller lånad, eller vara belagd med ett återtagandeförbehåll. Trots att varan överlämnats till köparen, har den rätte ägaren normalt rätt att få tillbaka den. En köpare kan dock få behålla varan om han var i god tro, dvs inte hade anledning att misstänka att säljaren inte var den rätte ägaren. För att det ska vara fråga om ett så kallat godtrosförvärv krävs att säljaren hade varan i sin besittning, att säljaren överlämnade varan till köparen samt att köparen varken insåg eller borde ha misstänkt att varan inte tillhörde säljaren. Det är inte möjligt att göra godtrosförvärv av stöldgods. En köpare av stöldgods kan därmed aldrig bli ägare till egendomen.

Ordlista - Ordförklaring för godtrosförvärv - ctl00_cph1_pg5608_Image1

Bokföring

BOKFÖRING är en oumbärlig handbok för alla som sysslar med bokföring. Konteringsmallar och exempel...

Ordlista - Ordförklaring för godtrosförvärv - ctl00_cph1_pg5629_Image1

Starta & driva företag

STARTA & DRIVA FÖRETAG är boken för dig som driver eller tänker starta företag – oavsett bransch o...

Ordlista - Ordförklaring för godtrosförvärv - ctl00_cph1_pg5329_Image1

Enskild firma

ENSKILD FIRMA visar hur en enskild firma fungerar när det gäller skatt, ekonomi och juridik. Du få...

BL Info Online

– de viktigaste nyheterna med kommentarer, råd och tips

BL Info Online samlar allt du behöver på ett ställe – alla viktiga nyheter beskrivna och kommenterade samt dju­pare fakta inom områdena skatt, redovisning och lön. Dessutom en rad prak­tiska verktyg som e-böcker, dokumentmallar och beräkningsmallar.