Återtagandeförbehåll

Ett förbehåll som förekommer i avtal om avbetalningsköp och som ger säljaren rätt att återta varan om köparen inte betalar i tid.

För att en säljare ska kunna driva igenom ett återtagandeförbehåll i ett avtal med en konsument, krävs det enligt konsumentkreditlagen att kredittagaren släpar efter minst en månad med en betalning som uppgår till minst 1/10 av kreditbeloppet. Är kredittagaren försenad med två betalningar ska dessa tillsammans utgöra 1/20 av det ursprungliga kreditbeloppet. Annars kan säljaren inte ta tillbaka varan.

Ingår en näringsidkare ett avbetalningsköp med en annan näringsidkare kan han inte heller återta varan hur som helst, även om det finns ett återtagandeförbehåll i avtalet. Köparen måste enligt lagen om avbetalningsköp mellan näringsidkare vara försenad med betalningen mer än fjorton dagar.

Ordlista - Ordförklaring för återtagandeförbehåll - ctl00_cph1_pg5608_Image1

Bokföring

BOKFÖRING är en oumbärlig handbok för alla som sysslar med bokföring. Konteringsmallar och exempel...

Ordlista - Ordförklaring för återtagandeförbehåll - ctl00_cph1_pg5629_Image1

Starta & driva företag

STARTA & DRIVA FÖRETAG är boken för dig som driver eller tänker starta företag – oavsett bransch o...

Ordlista - Ordförklaring för återtagandeförbehåll - ctl00_cph1_pg5329_Image1

Enskild firma

ENSKILD FIRMA visar hur en enskild firma fungerar när det gäller skatt, ekonomi och juridik. Du få...

BL Info Online

– de viktigaste nyheterna med kommentarer, råd och tips

BL Info Online samlar allt du behöver på ett ställe – alla viktiga nyheter beskrivna och kommenterade samt dju­pare fakta inom områdena skatt, redovisning och lön. Dessutom en rad prak­tiska verktyg som e-böcker, dokumentmallar och beräkningsmallar.