Inkomstpension

Pension som ingår i den allmänna pensionen och som grundas på den sammanlagda livsinkomsten.

Inkomstpension är ett fördelningssystem. Det innebär att de avgifter som kommer in direkt slussas vidare som pension till dem som är pensionärer idag. För de pengarna får den pensionsberättigade pensionsrätter som visar att systemet är skyldigt honom pengar. Pengarna betalas sedan tillbaka vid pensioneringen.

Faktorer som påverkar inkomstpensionens storlek är hur mycket man tjänar varje månad, hur lönerna allmänt utvecklar sig i samhället och vid vilken ålder man går i pension. För att få en pensionsgrundande inkomst måste man ha en beskattningsbar inkomst som motsvarar minst 0,423 prisbasbelopp. Kommer man upp till den summan är inkomsten pensionsgrundande från första kronan. Taket för pensionsgrundande inkomst är 7,5 inkomstbasbelopp.

Se även premiepension och garantipension.

Ordlista - Ordförklaring för inkomstpension - ctl00_cph1_pg5608_Image1

Bokföring

BOKFÖRING är en oumbärlig handbok för alla som sysslar med bokföring. Konteringsmallar och exempel...

Ordlista - Ordförklaring för inkomstpension - ctl00_cph1_pg5629_Image1

Starta & driva företag

STARTA & DRIVA FÖRETAG är boken för dig som driver eller tänker starta företag – oavsett bransch o...

Ordlista - Ordförklaring för inkomstpension - ctl00_cph1_pg5329_Image1

Enskild firma

ENSKILD FIRMA visar hur en enskild firma fungerar när det gäller skatt, ekonomi och juridik. Du få...

BL Info Online

– de viktigaste nyheterna med kommentarer, råd och tips

BL Info Online samlar allt du behöver på ett ställe – alla viktiga nyheter beskrivna och kommenterade samt dju­pare fakta inom områdena skatt, redovisning och lön. Dessutom en rad prak­tiska verktyg som e-böcker, dokumentmallar och beräkningsmallar.