Karaktärsbyte

Inom beskattning innebär ett karaktärsbyte att privat lös egendom byter karaktär till att bli en näringstillgång, dvs en tillgång i en näringsverksamhet. Det finns en bestämmelse om avskattning vid karaktärsbyte, som är obligatorisk när tillgångens omkostnadsbelopp är högre än tillgångens marknadsvärde (dvs när tillgångens värde gått ned). Om tillgångens marknadsvärde däremot är högre än tillgångens omkostnadsbelopp (dvs när tillgångens värde gått upp), behöver man inte göra någon avskattning. Avskattningsregeln innebär att tillgången ska anses avyttrad för ett pris som motsvarar tillgångens marknadsvärde. Avyttringen beskattas som inkomst av kapital. Skattereglerna för personliga tillgångar gör dock att det sällan brukar bli någon skattepliktig vinst, t ex är det årliga grundavdraget 50 000 kr.

Ordlista - Ordförklaring för karaktärsbyte - ctl00_cph1_pg5608_Image1

Bokföring

BOKFÖRING är en oumbärlig handbok för alla som sysslar med bokföring. Konteringsmallar och exempel...

Ordlista - Ordförklaring för karaktärsbyte - ctl00_cph1_pg5629_Image1

Starta & driva företag

STARTA & DRIVA FÖRETAG är boken för dig som driver eller tänker starta företag – oavsett bransch o...

Ordlista - Ordförklaring för karaktärsbyte - ctl00_cph1_pg5329_Image1

Enskild firma

ENSKILD FIRMA visar hur en enskild firma fungerar när det gäller skatt, ekonomi och juridik. Du få...

BL Info Online

– de viktigaste nyheterna med kommentarer, råd och tips

BL Info Online samlar allt du behöver på ett ställe – alla viktiga nyheter beskrivna och kommenterade samt dju­pare fakta inom områdena skatt, redovisning och lön. Dessutom en rad prak­tiska verktyg som e-böcker, dokumentmallar och beräkningsmallar.