Kontrollbalansräkning

Särskild balansräkning som ett aktiebolag måste upprätta när bolaget har anledning att misstänka att det egna kapitalet är mindre än hälften av det registrerade aktiekapitalet. Om det är helt uppenbart att en värdering enligt kontrollbalansräkningens värderingsregler visar att aktiekapitalet är intakt, om det t ex finns undervärderade tillgångar i balansräkningen, behöver någon kontrollbalansräkning inte upprättas. Om kontrollbalansräkningen visar att halva aktiekapitalet verkligen är förbrukat måste styrelsen kalla till extra bolagsstämma för att besluta om bolaget ska försöka återställa hela det registrerade aktiekapitalet eller om bolaget ska träda i likvidation. Reglerna om kontrollbalansräkning är till för att skydda bolagets borgenärer. De ska nämligen alltid kunna räkna med att bolaget vid varje tillfälle har en buffert som motsvarar det registrerade aktiekapitalet. Bolaget ska inte kunna drivas vidare om det finns risk för obestånd.

Ordlista - Ordförklaring för kontrollbalansräkning - ctl00_cph1_pg5608_Image1

Bokföring

BOKFÖRING är en oumbärlig handbok för alla som sysslar med bokföring. Konteringsmallar och exempel...

Ordlista - Ordförklaring för kontrollbalansräkning - ctl00_cph1_pg5629_Image1

Starta & driva företag

STARTA & DRIVA FÖRETAG är boken för dig som driver eller tänker starta företag – oavsett bransch o...

Ordlista - Ordförklaring för kontrollbalansräkning - ctl00_cph1_pg5329_Image1

Enskild firma

ENSKILD FIRMA visar hur en enskild firma fungerar när det gäller skatt, ekonomi och juridik. Du få...

BL Info Online

– de viktigaste nyheterna med kommentarer, råd och tips

BL Info Online samlar allt du behöver på ett ställe – alla viktiga nyheter beskrivna och kommenterade samt dju­pare fakta inom områdena skatt, redovisning och lön. Dessutom en rad prak­tiska verktyg som e-böcker, dokumentmallar och beräkningsmallar.