Marknadsföringslagen

Lag (2008:486) som förbjuder marknadsföring som kan skada konsumenter och näringsidkare.

I sin marknadsföring av varor, tjänster, fast egendom och andra nyttigheter måste företag ta hänsyn till marknadsföringslagen. Marknadsföringen får exempelvis inte vara vilseledande eller nedvärderande.

Ett företag som bryter mot lagen kan förbjudas att fortsätta med marknadsföring eller bli skyldig att lämna viss information vid sin marknadsföring. Förbuden kan förenas med vite. Företaget kan istället för förbud och vite bli tvunget att betala en särskild avgift, marknadsstörningsavgift, till staten. Företaget kan bli skadeståndsskyldigt mot en konsument eller ett företag som lidit skada på grund av brott mot marknadsföringslagen.

[[+mfo]]

Ordlista - Ordförklaring för marknadsföringslagen - ctl00_cph1_pg5608_Image1

Bokföring

BOKFÖRING är en oumbärlig handbok för alla som sysslar med bokföring. Konteringsmallar och exempel...

Ordlista - Ordförklaring för marknadsföringslagen - ctl00_cph1_pg5629_Image1

Starta & driva företag

STARTA & DRIVA FÖRETAG är boken för dig som driver eller tänker starta företag – oavsett bransch o...

Ordlista - Ordförklaring för marknadsföringslagen - ctl00_cph1_pg5329_Image1

Enskild firma

ENSKILD FIRMA visar hur en enskild firma fungerar när det gäller skatt, ekonomi och juridik. Du få...

BL Info Online

– de viktigaste nyheterna med kommentarer, råd och tips

BL Info Online samlar allt du behöver på ett ställe – alla viktiga nyheter beskrivna och kommenterade samt dju­pare fakta inom områdena skatt, redovisning och lön. Dessutom en rad prak­tiska verktyg som e-böcker, dokumentmallar och beräkningsmallar.