Ökade levnadskostnader

Kostnader som en anställd inte skulle ha haft om han hade arbetat på den vanliga verksamhetsorten, t ex ökade kostnader för mat, telefon och dagstidning. En arbetsgivare kan betala ersättning för att täcka den anställdes ökade levnadskostnader, så kallat traktamente.

Egentligen skattepliktigt

Alla ersättningar för ökade levnadskostnader är egentligen skattepliktiga för den anställde. Men samtidigt får den anställde i sin inkomstdeklaration dra av sina ökade levnadskostnader vid tjänsteresor. Därför finns en förenklingsregel som innebär att arbetsgivaren får göra en tyst kvittning. Det innebär att ett belopp som skulle vara avdragsgillt för den anställde kan betalas ut skattefritt av arbetsgivaren.

Ersättning för ökade levnadskostnader

Arbetsgivaren kan ersätta den anställde för ökade levnadskostnader vid tjänsteresor på följande sätt:

  • Resa på räkning, dvs arbetsgivaren betalar den anställdes samtliga kostnader under tjänsteresan, t ex genom att den anställde använder arbetsgivarens kontokort.
  • Faktiska merkostnader, dvs arbetsgivaren betalar ut ett belopp som motsvarar den anställdes faktiskt ökade levnadskostnader under tjänsteresan.
  • Schablonbelopp, dvs arbetsgivaren betalar ut ett schablonberäknat belopp (traktamente) som är helt eller delvis skattefritt.
Ingen ersättning från arbetsgivaren

Har den anställde inte fått någon ersättning från arbetsgivaren får den anställde i sin deklaration göra avdrag för ökade levnadskostnader och logikostnader. Den anställde får i sin deklaration dra av den verkliga ökningen av levnadskostnaderna om tjänsteresan medfört övernattning och gått till en plats som ligger mer än 50 km från både bostaden och tjänstestället. Endagsförrättningar ger alltså inte rätt till avdrag.

Ordlista - Ordförklaring för ökade levnadskostnader - ctl00_cph1_pg5608_Image1

Bokföring

BOKFÖRING är en oumbärlig handbok för alla som sysslar med bokföring. Konteringsmallar och exempel...

Ordlista - Ordförklaring för ökade levnadskostnader - ctl00_cph1_pg5629_Image1

Starta & driva företag

STARTA & DRIVA FÖRETAG är boken för dig som driver eller tänker starta företag – oavsett bransch o...

Ordlista - Ordförklaring för ökade levnadskostnader - ctl00_cph1_pg5329_Image1

Enskild firma

ENSKILD FIRMA visar hur en enskild firma fungerar när det gäller skatt, ekonomi och juridik. Du få...

BL Info Online

– de viktigaste nyheterna med kommentarer, råd och tips

BL Info Online samlar allt du behöver på ett ställe – alla viktiga nyheter beskrivna och kommenterade samt dju­pare fakta inom områdena skatt, redovisning och lön. Dessutom en rad prak­tiska verktyg som e-böcker, dokumentmallar och beräkningsmallar.