Oredlighet mot borgenär

När någon förstör, låter bli att sköta eller ger bort företagsegendom, eller säljer egendom av betydande värden till underpris (se underprisöverlåtelse). En olovlig (för hög) utdelning från ett aktiebolag räknas som gåva och kan därför leda till åtal för oredlighet mot borgenär. Detsamma gäller ett köp av ett aktiebolag för dess egna pengar. En enskild näringsidkare kan dömas för detta brott liksom företrädarna för ett handelsbolag eller ett kommanditbolag. I ett aktiebolag är det vd och styrelseledamöterna som kan bestraffas. Borgenärsbrott kan straffas med böter eller fängelse.

Ordlista - Ordförklaring för oredlighet mot borgenär - ctl00_cph1_pg5608_Image1

Bokföring

BOKFÖRING är en oumbärlig handbok för alla som sysslar med bokföring. Konteringsmallar och exempel...

Ordlista - Ordförklaring för oredlighet mot borgenär - ctl00_cph1_pg5629_Image1

Starta & driva företag

STARTA & DRIVA FÖRETAG är boken för dig som driver eller tänker starta företag – oavsett bransch o...

Ordlista - Ordförklaring för oredlighet mot borgenär - ctl00_cph1_pg5329_Image1

Enskild firma

ENSKILD FIRMA visar hur en enskild firma fungerar när det gäller skatt, ekonomi och juridik. Du få...

BL Info Online

– de viktigaste nyheterna med kommentarer, råd och tips

BL Info Online samlar allt du behöver på ett ställe – alla viktiga nyheter beskrivna och kommenterade samt dju­pare fakta inom områdena skatt, redovisning och lön. Dessutom en rad prak­tiska verktyg som e-böcker, dokumentmallar och beräkningsmallar.