Påläggskalkyl

En speciell sorts produktkalkyl, som normalt används i handelsföretag som säljer ett stort antal produkter. Kalkylen bygger på principen om fullständig kostnadsfördelning. Genom att beräkna olika slags pålägg (t ex för tillverkningsomkostnader, administration och försäljning) kan företaget sammanställa självkostnaden för varje produkt. De olika påläggen beräknas procentuellt, t ex kan försäljningsomkostnadspålägget (FO-pålägget) erfarenhetsmässigt bestämmas till 25% av tillverkningskostnaden. Påläggskalkyler används ofta som underlag vid prissättningsbeslut.

Ordlista - Ordförklaring för påläggskalkyl - ctl00_cph1_pg5608_Image1

Bokföring

BOKFÖRING är en oumbärlig handbok för alla som sysslar med bokföring. Konteringsmallar och exempel...

Ordlista - Ordförklaring för påläggskalkyl - ctl00_cph1_pg5629_Image1

Starta & driva företag

STARTA & DRIVA FÖRETAG är boken för dig som driver eller tänker starta företag – oavsett bransch o...

Ordlista - Ordförklaring för påläggskalkyl - ctl00_cph1_pg5329_Image1

Enskild firma

ENSKILD FIRMA visar hur en enskild firma fungerar när det gäller skatt, ekonomi och juridik. Du få...

BL Info Online

– de viktigaste nyheterna med kommentarer, råd och tips

BL Info Online samlar allt du behöver på ett ställe – alla viktiga nyheter beskrivna och kommenterade samt dju­pare fakta inom områdena skatt, redovisning och lön. Dessutom en rad prak­tiska verktyg som e-böcker, dokumentmallar och beräkningsmallar.