Produktansvarslagen

Lag (1992:18) som gäller då en produkt orsakar en skada på något annat än själva produkten. Det kan vara skador på människor och egendom, som orsakats av en säkerhetsbrist hos produkten. Lagen gäller endast då näringsidkare säljer till konsumenter. Fel på produkter som beror på konstruktionen, tillverkningen eller en otydlig bruksanvisning kallas säkerhetsbrister. En näringsidkare kan tvingas ersätta skador som orsakas av en vara som han har sålt. Det är tillverkaren eller den som importerat varan, som har huvudansvaret för säkerheten. Men står det inte på produkten att det finns risker med den, är det säljaren som är skadeståndsskyldig om han eller hon inte kan uppge vem som tillverkat eller importerat produkten. Se även produktsäkerhetslagen.

Ordlista - Ordförklaring för produktansvarslagen - ctl00_cph1_pg5608_Image1

Bokföring

BOKFÖRING är en oumbärlig handbok för alla som sysslar med bokföring. Konteringsmallar och exempel...

Ordlista - Ordförklaring för produktansvarslagen - ctl00_cph1_pg5629_Image1

Starta & driva företag

STARTA & DRIVA FÖRETAG är boken för dig som driver eller tänker starta företag – oavsett bransch o...

Ordlista - Ordförklaring för produktansvarslagen - ctl00_cph1_pg5329_Image1

Enskild firma

ENSKILD FIRMA visar hur en enskild firma fungerar när det gäller skatt, ekonomi och juridik. Du få...

BL Info Online

– de viktigaste nyheterna med kommentarer, råd och tips

BL Info Online samlar allt du behöver på ett ställe – alla viktiga nyheter beskrivna och kommenterade samt dju­pare fakta inom områdena skatt, redovisning och lön. Dessutom en rad prak­tiska verktyg som e-böcker, dokumentmallar och beräkningsmallar.