Riksbanken

Sveriges centralbank, med ansvar för den svenska penningpolitiken.

Målet med penningpolitiken är prisstabilitet, det vill säga att hålla inflationen på en låg och stabil nivå. Det viktigaste penningpolitiska instrumentet ärreporäntan. Genom att ändra reporäntan påverkar Riksbanken det allmänna ränteläget och därmed den ekonomiska aktiviteten i ekonomin, vilket i förlängningen påverkar prisutvecklingen.

Riksbankens funktion finns formellt fastställd i riksbankslagen. Där framgår att det främsta målet för Riksbankens verksamhet ska vara att upprätthålla ett fast penningvärde samt att främja ett säkert och effektivt betalningsväsende. Där framgår även att Riksbanken ska bestå av 11 ledamöter som väljs av riksdagen. Dessa väljer inom sig en ordförande.

Ordlista - Ordförklaring för Riksbanken - ctl00_cph1_pg5608_Image1

Bokföring

BOKFÖRING är en oumbärlig handbok för alla som sysslar med bokföring. Konteringsmallar och exempel...

Ordlista - Ordförklaring för Riksbanken - ctl00_cph1_pg5629_Image1

Starta & driva företag

STARTA & DRIVA FÖRETAG är boken för dig som driver eller tänker starta företag – oavsett bransch o...

Ordlista - Ordförklaring för Riksbanken - ctl00_cph1_pg5329_Image1

Enskild firma

ENSKILD FIRMA visar hur en enskild firma fungerar när det gäller skatt, ekonomi och juridik. Du få...

BL Info Online

– de viktigaste nyheterna med kommentarer, råd och tips

BL Info Online samlar allt du behöver på ett ställe – alla viktiga nyheter beskrivna och kommenterade samt dju­pare fakta inom områdena skatt, redovisning och lön. Dessutom en rad prak­tiska verktyg som e-böcker, dokumentmallar och beräkningsmallar.