Skatteverket (SKV)

Skatteverket (SKV) är en förvaltningsmyndighet för beskattning och folkbokföring.

Skatteverket lyder under regeringen men är en fristående myndighet. Skatteverket är resultatet av en sammanslagning av Riksskatteverket (RSV) och landets tio regionala skattemyndigheter, som genomfördes i juli 2004.

Skatteverkets vision

Skatteverkets vision är "Tillsammans gör vi samhället möjligt". I det ligger att samhällets medborgare gör rätt för sig – att alla som arbetar betalar skatt – 
och en av Skatteverkets viktigaste uppgifter är därför "att göra det lätt att göra rätt". 

Skatteverkets organisation

I toppen av Skatteverkets organisation finns en styrelse. Under styrelsen finns generaldirektören som tillsammans med överdirektören utgör verksledningen. Under dessa finns ledningsstaben, analysstaben och nio avdelningar (skatte-, storföretags-, rätts-, kundmötes-,  folk- och fastighets-,  it-, hr-kommunikations- och administrativa avdelningen).

Skatteverket har ett hundratal kontor runt om i landet och det totala antalet anställda uppgår till ca 10 500.

Myndighetssamverkan

På senare år har Skatteverket börjat samverka allt mer med andra myndigheter. Tillsammans med Försäkringskassan och Pensionsmyndigheten driver man fler än 100 servicekontor runt om i landet som hjälper medborgarna i skatte-, pensions- och försäkringsärenden. Ett annat exempel är sajten verksamt.se som Skatteverket driver tillsammans med Bolagsverket, Tillväxtverket och Arbetsförmedlingen och som på olika sätt hjälper människor som driver eller funderar på att starta företag.

Skatteverkets förändringsresa

I dag ser nog de flesta Skatteverket som en ovanligt kundorienterad och lättillgänglig myndighet, men det har inte alltid varit så. Skatteverket själva beskriver sin förändringsresa med orden "från fruktad skattefogde till omtyckt servicemyndighet". Man har under lång tid arbetat målinriktat för att förbättra sitt bemötande i syfte att nå ett ökat förtroende, vilket gett resultat. Bland annat återfinns skatteverket.se år efter år i topp när det handlar om ranking av myndighetssajter, senast i 2019 års IDG-ranking av myndighetssajter. 

Ordlista - Vad är skatteverket (SKV)? - ctl00_cph1_pg5608_Image1

Bokföring

BOKFÖRING är en oumbärlig handbok för alla som sysslar med bokföring. Konteringsmallar och exempel...

Ordlista - Vad är skatteverket (SKV)? - ctl00_cph1_pg5629_Image1

Starta & driva företag

STARTA & DRIVA FÖRETAG är boken för dig som driver eller tänker starta företag – oavsett bransch o...

Ordlista - Vad är skatteverket (SKV)? - ctl00_cph1_pg5329_Image1

Enskild firma

ENSKILD FIRMA visar hur en enskild firma fungerar när det gäller skatt, ekonomi och juridik. Du få...

BL Info Online

– de viktigaste nyheterna med kommentarer, råd och tips

BL Info Online samlar allt du behöver på ett ställe – alla viktiga nyheter beskrivna och kommenterade samt dju­pare fakta inom områdena skatt, redovisning och lön. Dessutom en rad prak­tiska verktyg som e-böcker, dokumentmallar och beräkningsmallar.