Skiljedom

Avgörande av en rättslig tvist genom skiljemän.

Skiljeförfarandet är en form av privat rättsskipning, vid sidan av domstolsväsendet. Reglerna om skiljeförfarande finns i lagen om skiljemän.

Parterna utser en skiljeman vardera, varefter dessa gemensamt utser en tredje som blir ordförande. Antalet skiljemän ska vara tre, men de kan vara fler om man har kommit överens om detta i förväg. Skiljemännen är ofta advokater som är särskilt specialiserade på detta område, men de kan också vara domare.

Parterna kan i sitt avtal ta med en klausul om att en tvist ska avgöras enligt de regler som Stockholms Handelskammares Skiljedomsinstitut utfärdat. Den viktigaste skillnaden jämfört med lagen om skiljemän är att det finns ett förenklat förfarande som är avsett för mindre tvister. I sådana förfaranden utses bara en skiljeman, vilket gör förfarandet billigare.

Det går inte att överklaga en skiljedom, såvida detta inte har bestämts i samband med det avtal som innehåller skiljeklausulen.

Ordlista - Ordförklaring för skiljedom - ctl00_cph1_pg5608_Image1

Bokföring

BOKFÖRING är en oumbärlig handbok för alla som sysslar med bokföring. Konteringsmallar och exempel...

Ordlista - Ordförklaring för skiljedom - ctl00_cph1_pg5629_Image1

Starta & driva företag

STARTA & DRIVA FÖRETAG är boken för dig som driver eller tänker starta företag – oavsett bransch o...

Ordlista - Ordförklaring för skiljedom - ctl00_cph1_pg5329_Image1

Enskild firma

ENSKILD FIRMA visar hur en enskild firma fungerar när det gäller skatt, ekonomi och juridik. Du få...

BL Info Online

– de viktigaste nyheterna med kommentarer, råd och tips

BL Info Online samlar allt du behöver på ett ställe – alla viktiga nyheter beskrivna och kommenterade samt dju­pare fakta inom områdena skatt, redovisning och lön. Dessutom en rad prak­tiska verktyg som e-böcker, dokumentmallar och beräkningsmallar.