Valutakurser vid momsredovisning

Vid inköp av varor och vissa tjänster från ett annat EU-land ska köparen själv räkna ut momsen och redovisa den i momsdeklarationen. Då måste den utländska valutan räknas om till svenska kronor. Man kan använda t ex Riksbankens mittkurser (RB) eller Generaltullstyrelsens växelkurser (GTS). Riksbankens kurser är ett medelvärde av mittkurserna under föregående månad. Generaltullstyrelsens kurser gäller påföljande månad. Det går även att använda bankens aktuella dagskurs. Man bör dock konsekvent använda samma metod varje månad.

Ordlista - Ordförklaring för valutakurser vid momsredovisning - ctl00_cph1_pg5608_Image1

Bokföring

BOKFÖRING är en oumbärlig handbok för alla som sysslar med bokföring. Konteringsmallar och exempel...

Ordlista - Ordförklaring för valutakurser vid momsredovisning - ctl00_cph1_pg5629_Image1

Starta & driva företag

STARTA & DRIVA FÖRETAG är boken för dig som driver eller tänker starta företag – oavsett bransch o...

Ordlista - Ordförklaring för valutakurser vid momsredovisning - ctl00_cph1_pg5329_Image1

Enskild firma

ENSKILD FIRMA visar hur en enskild firma fungerar när det gäller skatt, ekonomi och juridik. Du få...

BL Info Online

– de viktigaste nyheterna med kommentarer, råd och tips

BL Info Online samlar allt du behöver på ett ställe – alla viktiga nyheter beskrivna och kommenterade samt dju­pare fakta inom områdena skatt, redovisning och lön. Dessutom en rad prak­tiska verktyg som e-böcker, dokumentmallar och beräkningsmallar.