Just nu får du 50 % sommarrabatt på alla böcker och e-böcker!
Personal / Tillfällig skattefrihet för parkering och gåvor

Tillfällig skattefrihet för parkering och gåvor

– reglerna gäller även 2021 
Personal – fakta och tips från Björn Lundén - Tillfällig skattefrihet för parkering och gåvor - ctl00_cph1_faktagranskadImg

Nu har riksdagen beslutat att coronagåvor och fri parkering i anslutning till arbetet är skattefria även under 2021. Reglerna träder ikraft 1 maj men gäller under hela året.

Publicerad: 2021-04-28

Skattefri gåva

Coronagåvan var en tillfällig skattefri gåva som en arbetsgivare kunde ge anställda under 2020. Gåvor från arbetsgivare till anställda är ju normalt skattepliktiga (förutom när det gäller julgåvor, jubileumsgåvor och minnesgåvor). Riksdagen har nu beslutat att skattefrihet för coronagåva även ska gälla under 2021.

De tillfälliga reglerna om gåva liknar reglerna som gällde förra året. Men värdet på den extra skattefria gåvan som arbetsgivare kan ge är i år höjt till 2 000 kr. Förra året var det 1 000 kr.

Liksom tidigare får gåvan inte vara pengar. Det går bra att dela upp gåvan på flera saker och/eller tillfällen. Det sammanlagda beloppet är skattefritt upp till 2 000 kr inklusive moms. Om gåvans marknadsvärde överstiger 2 000 kr beskattas den överstigande delen som lön.

Bakgrunden till denna extra gåva är att många företag och kommuner vill hjälpa till att lindra de ekonomiska konsekvenserna av pandemin samtidigt som man visar de anställda extra uppskattning. Anställda kan till exempel få presentkort för att handla och därigenom stödja det lokala näringslivet.

Skattefri parkering

Om arbetsgivare erbjuder fri parkering för anställdas privata bilar, så är det också normalt en skattepliktig förmån som ska värderas till marknadsvärdet.

Förra året infördes en tillfällig skattefrihet för de som har tillgång till fri parkering på sin arbetsplats. Riksdagen har nu beslutat att förlänga den tillfälliga skattefria parkeringen även under 2021.

Bakgrunden till beslutet är den pågående pandemin. Syftet är att minska smittspridningen i samhället genom att underlätta för de som behöver ta sig till och från arbetet utan att öka trängseln i kollektivtrafiken

Faktagranskat innehåll du kan lita på

Den här artikeln är skriven och faktagranskad av medarbetare på Björn Lundén med lång erfarenhet av det aktuella ämnet.

Björn Lundén är ett kunskaps- och programvaruföretag som startades redan 1987 och som sedan dess förenklat företagarnas vardag genom smarta och lättanvända lösningar inom främst redovisning, lön och skatt.

Varsågod att ta del av vår samlade företagskunskap!