podd_header2.jpg

Drivaegetpodden – säsong 2017

– få tips på hur du framgångsrikt driver eget företag

Podden tar upp allt som har med företagande att göra. Oavsett om du är nystartad eller har haft ditt företag ett tag.

Du kan lyssna direkt här på sidan eller i Soundcloud eller på Acast. Genom att följa oss där missar du inga avsnitt! Du hittar även podden via Itunes.

Om du har en RSS-läsare kan du följa poddens RSS-flöde här:   RSS-icon_liten.png


Övriga säsonger:


– 2017 –

32. Årsskiftesplanering – skatt och bokföring

Runt årsskiftet uppkommer många frågor för dig som driver företag. Hur gör jag i bokföringen inför bokslutet, vad måste jag göra när det blir ett nytt verksamhetsår, vilken inkomst ska jag sikta på för att få bästa skatteutfall, hur ser jag till att inte missa några avdrag och skattereduktioner? I det här avsnittet pratar skatteexperten Ulf Svensson och småföretagsrådgivaren Marie Nyholm om det du bör tänka på kring årsskiftet. Vi tar t ex upp skatteplanering både för företaget och för dig privat samt våra tips och råd om hur du på bästa sätt kan sköta ditt företags bokföring, fakturering och övrig administration.


Lyssna i Soundcloud »

31. Vi träffar grundarna av Swiftr

I detta avsnitt träffar vi grundarna av Swiftr, Fanny Sjöström och Johanna Sjögren, som sa upp sig från sina dåvarande karriärer och satsade helhjärtat på att driva eget istället. Med egna träningskonceptet Swiftr förmedlar de nu "träningsglädje med oändliga valmöjligheter" vilket såklart vi tycker låter jättespännande. Vad innebär det liksom och hur ser marknaden ut? Allt det får ni svar på i detta avsnitt.

Lyssna i Soundcloud »

30. Karl Setterberg – proffs på försäljning av virtuella varor

Karl Setterberg är en av de första i Sverige som har gjort stora affärer på virtuella varor, framförallt olika attribut inom datorspelet CS:GO. Föråldrade momsregler har gjort att Skatteverket just nu håller på att granska verksamheten och Karl förklarar ingående hur Skatteverket idag tolkar detta, hans verksamhet och hur skattereglerna just nu bromsar många ungas driv och framfart inom samma marknad. Lyssna och få en större inblick i denna nya växande och spännande marknad.

Lyssna i Soundcloud »

29. Nyheter för företagare

I detta avsnitt berättar Ulf Svensson och Thomas Norrman om några intressanta nyheter för företagare som trätt i kraft 1 juli 2017. De tar även upp och kommenterar en del av regeringens förslag i budgetpropositionen för 2018. Förslag som berör företagare och även vissa andra ”plånboksfrågor”.
Vi får t ex höra om höjda bilförmånsvärden, flygskatt, personaloptioner, höjt SGI-tak, högre skatt på ISK och kapitalförsäkringar, lägre skatter för pensionärer och sjuka, stopp för skattefri sjukvård, LEI-koder och mycket, mycket mer i nyhetsväg.

Lyssna i Soundcloud »

28. Yoppie – ett etiskt företag med målet att göra vardagen lite enklare för kvinnor

I det här avsnittet träffar vi Daniella Peri och Nova Hoffman Bermejo som har startat företaget Yoppie – Your Happy Period – med målet om att göra alla kvinnors mens lite bättre. Genom att prenumerera på deras produkt ser kvinnor till, på ett smidigt sätt, att alltid ha tillgång till mensskydd. Men deras affärsidé sträcker sig även bortom själva idén om att tillhandahålla tamponger via postorderservice. Yoppie uppmärksammar såväl globala mensrelaterade kvinnoproblem som miljöaspekterna i samband med tillverkning. Daniella och Nova är verkliga förebilder inom etiskt företagande.

Lyssna i Soundcloud »

27. Grundarna av HEELOW – framgångsrika entreprenörer vid sidan av sina juristjobb

Både när Ida Gabre Brånby, och senare Anna Eriksson Öhlin, skulle gifta sig ville de ha snygga festskor, men utan klack. Det visade sig dock vara hart när omöjligt att få tag i. Denna till synes smala nisch har de därför, genom sitt företag HEELOW, gjort till sin – vid sidan av sina ”vanliga” jobb som jurister. I podden berättar Ida och Anna om hur de fått snurr på sitt företag, hur de arbetar med designen av skorna och vad de lärt sig genom sitt företagande så här långt. En inspirerande och lärorik resa.

Lyssna i Soundcloud »

26. Från liten idé till stor succé - Sebastian Tomic och Erik Ohlsson

Den 29 juli 2017 livesände vi #Drivaegetpodden direkt från scenen Diskussionen på festivalen Hudikkalaset. Gäster i detta avsnitt är modeentreprenören Sebastian Tomic (Grand Frank) och festivalgeneralen och musikentreprenören Erik Ohlsson (Jubel AB) som har gemensamt att de började med en liten idé som sedan snabbt växte till stor succé!

Intervjuar gör Maya Sundlöf från BL och Karin Snell på HNA (Hudiksvalls Näringslivsbolag).
I podden berättar gästerna om sina framgångshistorier och hur de lyckats.

Titta på podden på YouTube »

Lyssna i Soundcloud »

25. Från hobby till framgångsrikt företag – Frida Jonsvens och Gabriella Ullberg Westin

Den 28 juli 2017 livesände vi #Drivaegetpodden direkt från scenen Diskussionen på festivalen Hudikkalaset. Gäster i detta avsnitt är couturedesigner Frida Jonsvens och deckarförfattare Gabriella Ullberg Westin som har gemensamt att de tagit sin hobby och gjort den till framgångsrika företag med stor succé!

Intervjuar gör Maya Sundlöf från BL och Karin Snell på HNA (Hudiksvalls Näringslivsbolag).
I podden berättar gästerna om sina framgångshistorier och hur de lyckats.

Titta på podden på YouTube »

Lyssna i Soundcloud »

24. Flippin´Burgers - Jon Widegren

I detta avsnitt träffar vi Jon Widegren, grundare av den Stockholmsbaserade restaurangen Flippin Burgers som med sitt nytänk höjt kvalitetsnivån rejält på denna amerikanska klassiker.
Vi pratar om allt från affärsidé, marknadsplan, crowdfunding, hans blogg som berättar om alla burgare han provade i USA för att hitta den perfekta burgaren, till deras framtidsplaner (Lådan – deras nya projekt/restaurang). Så ta dig tid att lyssna på en framgångshistoria av rang!

Lyssna i Soundcloud »

23. Vilka skatteregler gäller vid försäljning av skins i CS GO? Plus andra aktuella skattefrågor.

Försäljningen av virtuella varor ökar och många funderar på hur det funkar med moms och beskattning. Det reder vi ut i detta avsnitt. Du får även en begriplig genomgång av andra viktiga företagarnyheter just nu, bland annat nya 3:12-reglerna (skatt och utdelning i mindre aktiebolag), budgetförslaget (som regeringen lagt fram), amorteringskrav, månatliga kontrolluppgifter för arbetsgivare, mm.

Lyssna i Soundcloud »

22. Så skaffar du ett guldläge på nätet

60 % av dina potentiella kunder på nätet klickar på toppresultaten. Det är skäl nog att ta seriöst på sökoptimering. Lägg till att det är något alla kan göra, att det kräver kunskap snarare än kapital – och du inser nog att det här kan vara intressant även för din verksamhet. I den här podden förklarar Michael Wahlgren, grundare av Pineberry, hur du med enkla medel ökar din synbarhet i både sökmotorer och på Facebook. Att lyssna på Michael Wahlgrens poddavsnitt är väl investerad tid för alla som vill öka sina intäkter. 

Lyssna i Soundcloud »

21. Bygg en pengamaskin med Google AdWords

Bara i Sverige görs fler än 50 miljoner googlingar. Varje dag. Genom smart AdWords-annonsering kan du nå mängder av potentiella kunder i precis rätt ögonblick. När din annonsering blivit lönsam har du skapat en pengamaskin som arbetar åt dig även när du sover. Är du nyfiken på hur man ska tänka för att lyckas med sin AdWords-strategi? Missa då inte den här podden där Michael Wahlgren, grundare av Pineberry, delar med sig av sina kunskaper.


Lyssna i Soundcloud »

20. Partykungen – från idé till mångmiljonomsättning

I det här avsnittet träffar vi Joel Svensson, grundare av skämt- och partyprylsföretaget Partykungen. Joel berättar om företagets väg från starten 2009 till dagens omsättning på över 100 miljoner kronor. Du får även veta mer om hur Partykungen tänker kring marknadsföring, affärsidé och digitalisering. För dig som redan är eller funderar på att bli företagare är det dessutom intressant lyssning när Joel ger sina bästa företagartips!


Lyssna i Soundcloud »  

19. Louise Rodebjer, specialiserad på bolagsrätt och kommersiella avtal

Vad är viktigast att tänka på när man skriver olika slags avtal? Hur undviker man tvister och skadestånd? Vad ska man avtala om när man driver företag tillsammans med en kompanjon? I det här poddavsnittet träffar du Louise Rodebjer, advokat på Wistrands Advokatbyrå och specialiserad på bolagsrätt och kommersiella avtal. Vi får ta del av hennes erfarenheter som advokat och rådgivare i frågor om exempelvis aktieägaravtal, köpeavtal och samarbetsavtal.


Lyssna i Soundcloud »

18. John Olsson, specialiserad på media och marknadsrätt

I det här poddavsnittet intervjuar vi John Olsson, biträdande jurist på Wistrands Advokatbyrå och specialiserad på media- och marknadsrätt. Vad får man skriva och säga i sociala medier, på webben och i marknadsföringen? Vilka bilder får man använda och hur undviker man att göra upphovsrättsliga intrång? Vilka är de viktigaste frågorna att tänka på som företagare när det gäller konkurrens- och marknadsfrågor? Du får också höra svaret på bonusfrågan; Är det kul att jobba som jurist?


Lyssna i Soundcloud »

17. Vårens skattenyheter - liveinspelning från Centralen Stockholm

Rykande heta nyheter för företagare – det är innehållet i detta avsnitt från Driva Eget-podden. Vi djupdyker i regeringens vårproposition och analyserar hur förslagen påverkar dig och ditt företag om förslagen genomförs. Vi förklarar, kommenterar och spekulerar kring bland annat ändrade utdelningsregler, sänkt bolagsskatt, höjd inkomstskatt för höginkomsttagare och sänkta arbetsgivaravgifter för nyanställare.


Lyssna i Soundcloud »

16. Fanny Staaf – bloggare, bröllopsfixare och företagare

I det här poddavsnittet träffar vi Fanny Staaf som efter några år i New York och Australien är bosatt i Stockholm där hon driver Fanny Staaf Events med inriktning på bröllop och andra events. Hör Fanny berätta om sin spännande verksamhet och ta del av hennes tankar kring det här med företagande.

Lyssna i Soundcloud »

15. Allt du behöver veta om semestern  

Ett späckat avsnitt där vi tar upp allt du behöver veta om semestern. Vi gör en tillbakablick på den svenska semestern och utvecklingen som lett fram till dagens 25 semesterdagar per år. Du får dessutom en genomgång av semesterberäkning, förskottssemester, sparade dagar och vad som gäller för nyanställda.


Lyssna i Soundcloud »

14. Vulkanen som revolutionerar bokutgivningen 

I det här poddavsnittet träffar vi Peter Norrman och Alexandra Torstendahl, vd respektive förlagschef på Vulkanisterna som i dag är nordens största bokutgivare. Bokutgivning är en bransch som andas traditionalism. Förlagen har länge suttit på makten och tagit den betydande delen av intäkterna. Nu förskjuter Vulkanisterna spelplanen till författarnas fördel.

Lyssna i Soundcloud »

13. Viktigaste företagarnyheterna 2017 – vad ska jag tänka på?

Ett fullmatat avsnitt där vi tar upp de viktigaste nyheterna 2017 och hur de påverkar dig och ditt företag. Nya skatteregler vid representation, nya tjänster som ger skattereduktion och arbetsgivarrabatt vid förstagångsanställning är några exempel. Och för dig som driver eller funderar på att ombilda till aktiebolag är det högintressant lyssning när vi går igenom förslaget till nya skatteregler för aktiebolag från 2018. Lyssna och lär, det tjänar du på!

Lyssna i Soundcloud »

12. Superentreprenören Maria Soxbos bästa företagartips

Maria driver bloggen husligheter.se, hon är frilansjournalist och driver en kreativ byrå. Men hon har bara 24 timmar på dygnet som alla vi andra, så hur bär hon sig åt? Missa inte vårt senast pod-avsnitt med mångsysslande entreprenören Maria Soxbo.

Lyssna i Soundcloud »

11. Nyheter 2017 med Thomas, Ulf & Maya

Vi inleder podsäsongen 2017 med ett nyhetspass fullspäckat med spännande nyheter från branschen t ex skattenyheter om representation, RIT-tjänster och växastöd till enskild firma.

Lyssna i Soundcloud »