Ändrade beloppsgränser för räntefördelning
Enligt nuvarande regler är beloppsgränserna för negativ och positiv räntefördelning ±50 000 kr. Nu föreslås följande två förändringar:
För att förbättra de skattemässiga villkoren och förenkla regelverket för enskilda näringsidkare föreslår regeringen att negativ räntefördelning inte ska göras om kapitalunderlaget är högst 500 000 kr. Den stora höjningen av beloppsgränsen medför att många enskilda näringsidkare undantas.
När det gäller positiv räntefördelning föreslår regeringen att beloppsspärren 50 000 kr avskaffas och att positiv räntefördelning alltid får göras oberoende av storleken på kapitalunderlaget.
Höjda beloppsgränser i det förenklade årsbokslutet
En enskild näringsidkare som upprättar ett förenklat årsbokslut ska enligt nuvarande regler inte ta upp något lager om värdet på lagret är högst 5 000 kr. Regeringen föreslår nu att den beloppsgränsen höjs till ett halvt prisbasbelopp, vilket motsvarar 29 400 kr 2025.
Motsvarande förändring ska även gälla för maskiner och inventarier. Det vill säga, om det sammanlagda bokförda värdet före årets avskrivning för maskiner och inventarier är högst ett halvt prisbasbelopp kan hela avskrivningsunderlaget kostnadsföras direkt.
Underskottsbolag – höjd beloppsspärr mm
I höstbudgeten föreslås också en rad förändringar när det gäller underskottsbolag och ägarförändringar. Här är de viktigaste:
Underskott som får dras av efter en ägarförändring får max uppgå till ett belopp som motsvarar 300% av utgiften för förvärvet (i dag gäller 200%).
Beloppsspärren ska inte träda in när en fysisk person får ett direkt bestämmande inflytande över ett underskottsbolag, om personen redan före ägarförändringen hade ett direkt bestämmande inflytande genom ett indirekt ägande.
Bestämmelserna om beräkningen av utgiften för förvärvet när det har skett genom ett kapitaltillskott till underskottsföretaget, ska kunna tillämpas även när kapitaltillskottet lämnas till ett annat företag som ingår i samma koncern som underskottsföretaget.