Skatteplanering / Skatt i aktiebolag

Skatt i aktiebolag – så funkar det

Faktagranskad artikel

Här får du en översiktlig inblick i hur aktiebolagsbeskattningen fungerar. 

Publicerad: 2023-12-21

Själva aktiebolaget betalar skatt på vinsten från verksamheten. Från 2021 är bolagsskatten 20,6%. På den lön eller utdelning som du som delägare tar ut från bolaget blir det lönebeskattning/utdelningsbeskattning.

Skattesubjekt

Aktiebolaget är ett självständigt skattesubjekt. Det betyder bland annat att bolaget självt skattar för sin vinst och lämnar en egen deklaration (inkomstdeklaration 2).

Bolagsskatt

Aktiebolaget betalar enbart statlig inkomstskatt (bolagsskatt). Skatten är proportionell, dvs det är samma procentsats oberoende av hur stor vinsten är. Bolaget betalar skatt på den skattepliktiga vinsten, dvs sedan alla avdrag har gjorts. Genom eget löneuttag kan du som delägare inom ganska vida ramar själv styra hur stor vinst du vill ha kvar i bolaget.

Bolagsskatten är 20,6%. 

Lön och utdelning

Om du har ett aktiebolag kan du välja mellan att ta ut pengar från bolaget som lön eller som utdelning. Utdelning är inte avdragsgill för bolaget vilket däremot lönekostnaderna är. Å andra sidan är det sociala avgifter på lön i form av arbetsgivaravgifter men inte på utdelning.

Med BL Total sköter du företagets bokföring, fakturering och betalningar smidigt på webben och i mobilen. Prova gratis i 30 dagar!
Inkomstskatt på delägarens lön

Som delägare i ett aktiebolag betalar du inkomstskatt på den lön du tar ut ur aktiebolaget precis som vilken löntagare som helst. På inkomster upp till brytpunkten (613 900 kr inkomståret 2023 och 615 300 kr inkomståret 2024) betalar du kommunal inkomstskatt. Den kommunala inkomst­skatten är proportionell, dvs den utgår med samma procentuella andel oavsett inkomstens storlek. Skattesatsen varierar mellan kommunerna, genomsnitt i landet är ca 31,5%.

Inkomster som överstiger brytpunkten beläggs även med en statlig inkomstskatt på 20%.

Till och med inkomståret 2019 fanns två brytpunkter men sedan den så kallade värnskatten slopats finns bara en brytpunkt.

Utdelningsbeskattning

Dubbelbeskattningen av aktiebolag innebär att den utdelning som bolaget lämnar inte är avdragsgill i bolaget. Man kan därför säga att bolaget måste betala skatt även för den del av vinsten som sedan lämnas som utdelning till dig som aktieägare. Du skattar sedan för utdelningen i din privata deklaration. Utdelning beskattas normalt i inkomstslaget kapital med 20% skatt. Men eftersom delägarna i ett fåmansföretag  själva kan välja mellan att göra uttag från aktiebolaget i form av lön eller utdelning, beskattas utdelning (hårdare) över en viss gräns i inkomstslaget tjänst.

Läsa mer

I boken Eget Aktiebolag lär du dig hur ett litet aktiebolag fungerar och vad som är viktigt att tänka på när det gäller både juridiken och beskattningen. Finns som tryckt bok och e-bok.

Faktagranskat innehåll du kan lita på

Den här artikeln är skriven och faktagranskad av medarbetare på Björn Lundén med lång erfarenhet av det aktuella ämnet.

Björn Lundén är ett kunskaps- och programvaruföretag som startades redan 1987 och som sedan dess förenklat företagarnas vardag genom smarta och lättanvända lösningar inom främst redovisning, lön och skatt.

Varsågod att ta del av vår samlade företagskunskap!