Planerad driftstörning på hemsidan idag 13 januari kl 17-18, vilket kan påverka inloggningen slut_demtill och nu går texten ända Mina sidor, nedladdning av filer mm. 

Kolla in nyheterna i årets deklaration

Deklaration - Kolla in nyheterna i årets deklaration - ctl00_cph1_faktagranskadImg

Snart är det deklarationsdags och vi har därför sammanställt en lista med några av de viktigaste nyheterna som påverkar deklarationen 2020. Vi tar också upp en del ändringar på några utvalda deklarationsblanketter. 

Publicerad: 2020-02-27
Nya skatteregler som påverkar deklarationen
 • Från 1 januari 2019 måste juridiska personer som återlägger periodiseringsfonder, som sattes av vid en högre inkomstskatt (22%), ta upp ett uppräknat belopp som en skattemässig justering.
 • Den särskilda löneskatten på 6,15 procent på aktiv näringsverksamhet för pensionärer är slopad från och med 1 juli 2019.
 • Skatteverket har nu förtydligat att vinster och förluster på kryptovalutor, som t ex bitcoins, ska tas upp på blankett K4 avsnitt D. De har till och med lagt med ordet ”kryptovalutor” i rubriken. Skatteverket har även moderniserat sig på blankett T2 där de lagt till ordet ”Internetinkomster”.
 • Blankett N9 är helt ny men ska bara användas av juridiska personer som blir drabbade av den nya ränteavdragsbegränsningen för räntenetton över 5 miljoner kronor.
 • Den 1 januari 2019 ersattes radio- och tv-avgiften med en individuell public service-avgift. Den ska betalas av alla som fyllt 18 år 1 januari 2019. Denna avgift kommer att framgå på din skatteberäkning och kan maximalt bli 1 347 kr för 2019.
 • Det särskilda grundavdraget för personer som vid beskattningsårets ingång fyllt 65 år har höjts. 
 • Skattereduktionen som infördes för fackföreningsavgifter den 1 juli 2018 har nu tagits bort. Den gäller i år endast för avgifter inbetalda januari–mars 2019.
 • Skattereduktionen för gåvor är återinförd från 1 juli 2019. Har du gett bort minst 2 000 kr till godkända gåvomottagare ska detta underlag förtryckas på din deklaration. 
Tänk på att:
 • Om du sålt din bostad och fått ROT-avdrag för någon åtgärd ska den del som du fått avdrag för inte minska vinsten. 
 • Fördela ränteavdrag och ROT-/RUT-avdrag mellan makar.
 • Kom ihåg att Skatteverkets hjälpblanketter inte ska lämnas in, de används för att beräkna t ex avskrivningar, ränterfördelning och expansionsfond mm. 

Faktagranskat innehåll du kan lita på

Den här artikeln är skriven och faktagranskad av medarbetare på Björn Lundén med lång erfarenhet av det aktuella ämnet.

Björn Lundén är ett kunskaps- och programvaruföretag som startades redan 1987 och som sedan dess förenklat företagarnas vardag genom smarta och lättanvända lösningar inom främst redovisning, lön och skatt.

Varsågod att ta del av vår samlade företagskunskap!