Planerad driftstörning på hemsidan idag 13 januari kl 17-18, vilket kan påverka inloggningen slut_demtill och nu går texten ända Mina sidor, nedladdning av filer mm. 

Timanställda och röda dagar  

– lön eller inte? 
Personal - Timanställda och röda dagar – lön eller inte? - ctl00_cph1_faktagranskadImg

Ska en timanställd ha betalt på röda dagar? En av våra anställda har ett fast schema på tre dagar per vecka och skulle ha arbetat 1  maj om den dagen inte hade varit en helgdag. 

Publicerad: 2019-03-14
Svar:

Om det finns ett kollektivavtal eller annat avtal (eller en personalhandbok) som reglerar detta så ska avtalet följas, förstås. Men har man inget avtal kan en timanställd inte kräva att få betalt för röda dagar som infaller på en arbetsdag. Däremot har man oftast ett avtal om en viss arbetsmängd vilket innebär att en timanställd egentligen kan kräva att få arbeta på den röda dagen (om den röda dagen gör att det blir färre timmar den perioden). Av den anledningen avtalar många arbetsgivare med sina anställda med timlön om att lön ska utgå på röda dagar som infaller när man, enligt schema, skulle ha arbetat.

Faktagranskat innehåll du kan lita på

Den här artikeln är skriven och faktagranskad av medarbetare på Björn Lundén med lång erfarenhet av det aktuella ämnet.

Björn Lundén är ett kunskaps- och programvaruföretag som startades redan 1987 och som sedan dess förenklat företagarnas vardag genom smarta och lättanvända lösningar inom främst redovisning, lön och skatt.

Varsågod att ta del av vår samlade företagskunskap!