Krångligt område
Bilar och moms är ett av de områden vi får flest frågor om. Dels finns speciella undantagsbestämmelser för personbilar i momslagen, och dels kan det vara svårt att avgöra hur olika transaktioner som har med köp, avbetalning, leasing, försäljning och utlösen mm ska bedömas och redovisas. I den här artikeln försöker vi ge svar på bland annat följande frågor:
- Vilka momsregler gäller vid köp respektive leasing?
- Hur skiljer man på leasing och avbetalningsköp?
- Hur hanteras den första förhöjda avgiften?
- Hur ska momsen hanteras vid leasingtidens slut?
- Vad är det för skillnad mellan återlämning, utlösen och överlåtelse av kontrakt?
Personbilar och moms
Ända sedan momslagen infördes 1969 har det funnits ett förbud mot att lyfta moms vid köp av personbilar. Det finns dock ett antal undantag då det är tillåtet att lyfta momsen. Undantaget gäller för följande branscher:
- yrkesmässig personbefordran (taxi)
- biluthyrning
- bilhandel
- körkortsutbildning
- begravningsföretag.
Undantaget för dessa branscher gäller även leasing och hyra. Förutsättningen för att momsen ska få lyftas i dessa branscher är att verksamheten är momspliktig och att bilen förvärvats för att användas för det ändamål som omfattas av undantaget.
I den här artikeln beskriver vi vad som gäller för leasing i företag som inte omfattas av de ovanstående undantagen. I dessa fall gäller följande:
Vid leasing och långtidshyra av personbilar som ska användas i en momspliktig verksamhet får halva momsen lyftas. Detta gäller under förutsättning att bilen används i mer än ringa omfattning (mer än 100 mil per år) i den momspliktiga verksamheten.
Vid korttidshyra gäller samma regler som vid långtidshyra med det undantaget att bilen huvudsakligen (ca 75%) ska ha använts i den momspliktiga verksamheten för att företaget ska ha rätt att lyfta halva momsen.
Förbudet att lyfta moms på personbilar gäller inte driftskostnader, t ex bränsle, service, reparation och underhåll.
I vår nyhetstjänst BL Info Knowledge hittar du ännu utförligare artiklar, t ex om hur du bokför moms på billeasing.
Operationell och finansiell leasing
Med operationell leasing (även kallad fullserviceleasing) menas ett leasingavtal där leasegivaren står risken för service, underhåll, reparationer, försäkringar mm. Vid finansiell leasing (som är vanligast) är det leasetagaren som står för dessa kostnader.
Företag som upprättar årsbokslut eller årsredovisning enligt K2 ska redovisa all leasing som operationell leasing, dvs även om det är fråga om finansiell leasing.
Företag som tillämpar K3 ska skilja på operationell och finansiell leasing. Den operationella hanteras som hyra, och den finansiella som ett köp. Det är dock tillåtet att redovisa finansiell leasing som operationell (hyra) även vid tillämpning av K3 (dock inte vid upprättande av koncernredovisning).
Leasing eller avbetalning
Ibland kan det vara svårt att avgöra om ett avtal ska klassas som leasing eller som avbetalningsköp. En del finansieringsföretag skiljer inte ordentligt mellan dessa båda finansieringsformer. I ett leasingavtal specificeras aldrig räntan i månadsavgiften och moms debiteras på leasingavgifterna. I ett avbetalningsavtal är det inte moms på månadsavgifterna. Men det finns även annat som har betydelse för hur bedömningen av avtalet ska göras.
Enligt Skatteverket räknas finansiell leasing som avbetalningsköp i följande två situationer:
- Om det av leasingavtalet framgår att äganderätten till varan övergår till leasingtagaren vid utgången av avtalstiden antingen genom att köparen måste köpa varan eller anvisa annan köpare.
- Om det finns en köpoption och det redan vid undertecknandet av leasingavtalet är klarlagt att utköpspriset vid leasingtiden slut är så pass lågt i förhållande till varans beräknade marknadsvärde att det är uppenbart att det enda ekonomiskt rationella alternativet är att överta varan.