Kurser / Nyhetsrelaterade kurser / Nya LAS-regler 2022

Välkommen på en högaktuell distanskurs om de omfattande nyheterna inom arbetsrätten, som börjar gälla 2022. Vi går utförligt igenom alla förändringarna i LAS men tittar även närmare på omställningsstudiestödet samt omställnings- och kompetensstödet.

Välj kurstillfälle:

DATUM
PLATS
TID
PRIS

Det finns inga datum inplanerade för den här kursen. Vi återkommer med nya kurstillfällen inom kort.

Nya LAS-regler 2022

Evenemaget har redan varit.

Om distanskursen Nya LAS-regler 2022

Välkommen på en högaktuell distanskurs om de omfattande nyheterna inom arbetsrätten som börjar gälla 2022. 

I början av juni beslutade riksdagen om nya regler i LAS (Lag om anställningsskydd). Sammantaget handlar det om ett paket som vilar på tre ben och beräknas kosta 11 miljarder kr/år:  

 • Förändringar i LAS: Utökat turordningsundantag vid arbetsbrist, anställning upphör vid uppsägningstidens slut vid tvist och ny anställningsform ersätter allmän visstidsanställning är några av nyheterna.  
 • Omställningsstudiestöd. Anställda ska få möjlighet till studier på heltid som med lån och bidrag ska täcka 80% av inkomstbortfallet för de flesta.  
 • Omställnings- och kompetensstöd. Ska gälla anställd som inte omfattas av kollektivavtal (företag med kollektivavtal ska kompenseras) och ge vägledning, rådgivning mm till anställda. 

Enligt regeringen handlar de nya reglerna om ”ökad flexibilitet, omställningsförmåga och trygghet på arbetsmarknaden”. Inte minst införs en rejäl möjlighet för anställda att helt ändra inriktning – allt i linje med att vi förutsätts jobba allt högre upp i åldrarna. 

Inte nog med att LAS-utredningen (efter omarbetning) nu ändrar en hel del av reglerna i LAS. Riksdagen har också beslutat att arbetsvillkorsdirektivet nu ska införlivas i svensk lag. Även denna förändring leder till stora förändringar av LAS. Eller vad sägs om dessa exempel: 

 • Anställda i företagsledande ställning och anställda som tillhör arbetsgivarens familj, kommer delvis att omfattas av LAS. 
 • Arbetsgivare ska inte kategoriskt kunna hindra anställda att ha annan anställning (bisyssla). 
 • Utökad informationsskyldighet och skyldighet att lämna skriftliga svar när anställda t ex begär högre sysselsättningsgrad. 

Alla förändringarna i LAS träder i kraft 30 juni 2022. 

Under kursen kommer du att få en omfattande genomgång av de nya reglerna i LAS. Vi kommer även att gå igenom övriga delar av LAS-uppgörelsen, dvs hur det nya omställningsstudiestödet samt det nya omställnings- och kompetensstödet fungerar. 

Väl mött till en högintressant förmiddag!

Målgrupp

Kursen vänder sig både till arbetsgivare och till dig som arbetar med personal- och löneadministration, t ex löneadministratörer och redovisningskonsulter eller som jobbar med HR-frågor.

Kursledare

Kursledare är Thomas Norrman, arbetsrättsexpert på Björn Lundén. 

Förkunskaper

För att tillgodogöra dig kursen på bästa sätt bör du ha grundläggande kunskaper på löne- och personalområdet.

 

Kursavgift

Kursavgift 2 490 kr + moms. I kursavgiften ingår kursdokumentation. 

Utbildningstimmar

2 timmar övrigt (2 timmar övrigt/SRF lön)

Kurslängd

2 timmar 

Kursmål

Efter avslutad kurs har du kunskap om alla delar i LAS-uppgörelsen 2022 och införlivandet av EU:s arbetsvillkorsdirektiv i svensk lag, och de ändringar i LAS som dessa beslut har inneburit:

 • De nya LAS-reglerna

 • Omställningsstudiestödet

 • Omställnings- och kompetensstödet.

Bekräftelse

En bekräftelse mejlas till dig i samband med din anmälan. Några dagar före kursstart får du ett nytt mejl med all praktisk information.

Fakturering

På kursavgifter under 3 000 kr (inkl moms) gäller endast kortbetalning. Kursavgifter på 3 000 kr (inkl moms) eller mer faktureras vid bokningstillfället. Du får en pdf-faktura till den mejladress du angivit.

Omdömen

  Vanliga Frågor!

  • Vad behöver jag för att ansluta till distanskursen? 

   Du behöver en dator, surfplatta eller mobil med internetanslutning samt hörlurar eller högtalare, mikrofon och gärna kamera. Våra distanskurser sker live via det digitala verktyget Zoom, som är helt kostnadsfritt att använda för dig som kursdeltagare. Vid kursens början får du hjälp av oss att komma igång

   Testa gärna innan visningen att du hör ljud genom att starta t ex ett youtube-klipp. Vi rekommenderar webbläsaren Chrome. 

  • Kan jag interagera med kursledarna och övriga deltagare under distanskursens gång? 

   Ja, du har full interaktion med kursledarna och de andra kursdeltagarna under hela distanskursen. Du kan kommunicera via din mikrofon eller skriftligt via chatt.

  • Kommer jag att få något material eller någon dokumentation efter distanskursen? 

   Vi mejlar ut allt kursmaterial som du ska använda under kursen i god tid innan kursstart. I vissa distanskurser ingår det även en e-bok.

  • Hur ser avbeställningsvillkoren ut för en distanskurs?   

   Du kan kostnadsfritt avboka distanskurser fram till 5 dagar före kurstillfället.  Vid avbokning senare än 5 dagar före kurstillfället återbetalas inte kursavgiften men du blir erbjuden plats vid ett annat tillfälle. 

  • Om jag har fler frågor, vem ska jag kontakta?  

   Har du fler frågor kan du kontakta oss på 0650–541400 eller kurs@bjornlunden.se

  • Får jag en bekräftelse på min anmälan?  

   Ja, en bekräftelse mejlas till dig i samband med din anmälan. Några dagar före kursstart får du ett nytt mejl med all praktisk information.

  Vill du ha hjälp att välja kurs?

  Fyll i dina uppgifter eller ring oss på 0650-54 14 00, så kontaktar vi dig!