Detta granskar Skatteverket extra noga 2019

Newsroom - Detta granskar Skatteverket extra noga 2019 - ctl00_cph1_approvedImg

Nu står det klart vad Skatteverket kommer att kontrollera extra noga i år. Det handlar bland annat om att komma åt osund konkurrens i t ex byggbranschen och fusk med identiteter kopplade till företagsbedrägerier och välfärdsbrottslighet. Handeln med kryptovalutor och influencerbranschen  sätts också under lupp 2019.

Osund konkurrens i t ex byggbranschen

Granskningen av branscher där risken för svartarbete är stor fortsätter. Fokus ligger främst på bilverkstäder, bygg-, restaurang- och skönhetsbranschen. Skatteverket lägger i år extra kraft på den så kallade grå delen av marknaden. Med detta menar man den länk där det flödar pengar från den vita till den svarta marknaden. De nya reglerna om arbetsgivardeklaration på individnivå (AGI) förväntas tillsammans med personalliggare öka möjligheterna att upptäcka fel och fusk.  

Fusk med identiteter

Omkring 200 ärenden gällande misstänkta falska identiteter utreds i folkbokföringskontrollen. Skatteverket kommer att arbeta systematiskt med kontroll av pass och id-kort. Förra året fördubblades antalet underrättelser om misstänkt id-fusk till andra myndigheter, i år förväntas de öka ytterligare.

Digital ekonomi

Skatteverkets omfattande uppgifter visar att en stor del av handeln med kryptovalutor inte redovisas. Därför utökas nu kontrollen av kryptovalutor och även tidigare års handel granskas. 

Skatteverket kommer även kontrollera företag som säljer produkter via större marknadsplatser på webben. Bolag som använder sig av influencers för att marknadsföra sina produkter (i t ex sociala medier) kommer också att granskas. 

Punktskatter

Skatteverkets kontroller visar att det är vanligt med fusk och fel inom punktskatter för alkohol, tobak och bränsle. Till följd av kontrollerna beslutades förra året om höjda skatter med över 100 miljoner kronor.

Få de viktigaste nyheterna kostnadsfritt!

BL Nyhetsbrev kommer en gång i månaden och sammanfattar de viktigaste nyheterna inom skatte-, redovisnings-, juridik- och personalområdet. Anmäl dig och få kostnadsfritt de senaste nyheterna.

För information om hur vi behandlar dina personuppgifter »