Gåva eller legat
När en make fått en tillgång genom gåva eller som legat enligt ett testamente är det i princip omöjligt att hans make kan ha dold samäganderätt till tillgången. Maken anses då nämligen inte ha skaffat egendomen över huvud taget. Han blev istället ägare genom givarens eller testatorns förordnande. Det är dock möjligt att den andra kan ha dold samäganderätt om gåvan var ett så kallat blandat fång, dvs om ägarmaken var tvungen att betala en del av gåvans värde för att få överta den och den andra maken bidrog ekonomiskt.
Om testamentet innebär att maken ska få en andel av kvarlåtenskapen kan den andra maken dock ha dold samäganderätt under samma förutsättningar som gäller vid arv. Detta gäller om maken valt ut någon viss tillgång för att den passar att användas gemensamt och det har krävts ett ekonomiskt bidrag för att bli ägare till tillgången.
Om givaren eller testatorn har förordnat att båda makarna skulle bli ägare till tillgången gemensamt har de gåvan med (öppen) samäganderätt.
Ekonomiskt bidrag
Det räcker inte med att en sak skaffats för gemensamt bruk för att en make ska ha dold samäganderätt. Den andra maken måste dessutom ha lämnat ett ekonomiskt bidrag till köpet. Det räcker inte med att han underlättat köpet på något annat sätt eller om det ekonomiska bidraget har lämnats indirekt, t ex att han genom att ha arbetat i hemmet har underlättat för ägarmaken att tjäna mer pengar på sitt arbete.
Det krävs att det ekonomiska tillskottet är direkt kopplat till den egendom som maken hävdar att han har dold äganderätt i. Det räcker därför sannolikt inte med att maken har köpt något annat som de har behov av. Det är däremot inte nödvändigt att maken har lämnat kontanter till sin make. Det ekonomiska stödet kan utgå i någon annan form.
Det krävs inte att det är maken själv som har lämnat stödet. Det kan vara någon närstående (exempelvis föräldrar) som underlättar köpet ekonomiskt. I sådana fall räknas den närståendes stöd som en gåva till maken trots att stödet omedelbart användes för ett köp i den andra makens namn.
Makan hade dold samäganderätt till villan
Gunnar och Inga-Lisa gifte sig 1964. De upprättade ett äktenskapsförord 1966 med innebörden att allt de ägde och senare skulle förvärva skulle vara respektive makes enskilda egendom. Gunnar hade arbete under hela äktenskapet, medan Inga-Lisa endast arbetat vissa perioder. Hennes huvudsakliga uppgift var att sköta hem och barn.
I slutet av 1960-talet sålde Inga-Lisas pappa en tomt billigt till paret. Pappan lånade ut verktyg, och han och andra släktingar hjälpte Gunnar att bygga upp ett hus på tomten. Inga-Lisa hjälpte till med lättare arbeten och såg till att hantverkarnas löner betalades. Det blev Gunnar som skrev på köpehandlingarna för tomten.
Frågan var om Inga-Lisa blivit delägare i den tomt som köpts i Gunnars namn och i det hus som senare uppfördes på tomten.
Enligt Högsta domstolen (HD) stod det klart att syftet med köpet av tomten och husbygget var att skaffa en gemensam bostad till familjen. Makarna fick tomten billigt eftersom Inga-Lisas pappa hade bestämt sig för att ge sina barn en ”bra start i livet”. De fick marken för cirka 1 000 kr trots att marknadsvärdet låg mellan 15 000 och 20 000 kr. Makarna hade inte diskuterat förordet eller vem som skulle stå för köpet.
Eftersom äktenskapsförordet inte hade varit på tal mellan makarna godtog HD Inga-Lisas påstående att hon utgått från att hon blev delägare i fastigheten. Gunnar hade dessutom medgivit att ”det bara blev så” att köpehandlingarna upprättades i hans namn. Därför ansågs även Gunnar ha utgått från att köpet gjordes för båda makarna.
Då köpet av tomten och huset måste anses ha gjorts för båda makarnas räkning ansågs Inga-Lisa vara ägare till halva fastigheten – trots att endast Gunnar hade lagfart.
(NJA 1981 s 693)
Den make som inte står som ägare till det köpta kan inte få dold samäganderätt om hans bidrag vid köpet var en gåva eller ett lån till maken. Om pengarna ska betalas tillbaka kan han inte kräva att få bli insatt som öppen ägare.
Det ekonomiska bidraget måste förmodligen ha lämnats vid tiden för köpet. Om maken lämnar pengar eller gör andra ekonomiska tillskott senare anses detta normalt vara gåvor till ägarmaken om han inte gör klart att det t ex rör sig om ett lån. Amortering på lån kan räknas som ekonomiskt tillskott.
Önskan att bli ägare
Det finns inte något krav på att makarna ska ha diskuterat och uttryckligen kommit överens om att syftet med det ekonomiska tillskottet var att även den andre skulle bli ägare till det som köpts. Sannolikt räcker det med att maken inte skulle ha gjort tillskottet om han vetat att han vid en bodelning inte skulle ses som ägare till det köpta.
Fast egendom
Tidigare i kapitlet beskrivs vilka anledningar en make kan ha för att hävda dold samäganderätt och vilka krav som ställs för att han ska få sin rätt fastslagen i domstol. Detta gäller fullt ut för en make som gör anspråk på dold samäganderätt till fast egendom.
Formella krav
Vid överlåtelse av fast egendom ställs det stränga krav på att avtalet är formellt riktigt. Avtalet måste vara skriftligt och består oftast av två delar, ett köpekontrakt och ett köpebrev. Om det finns formella brister i kontraktet är avtalet inte bindande.
Efter köpet måste köparen registrera förvärvet hos inskrivningsmyndigheten för att få lagfart. Inskrivningsmyndighet är Lantmäteriet och finns vid sju kontor runt om i landet. Lagfarten är ett slags legitimation som bevisar vem som äger fastigheten.
En make behöver däremot inte uppfylla de formella kraven för att få dold samäganderätt. Den make som bidragit till ett gemensamt inköp av en fastighet kan kräva att få bli insatt som öppen ägare trots att hans namn varken framgår av köpekontrakt eller köpebrev.
Lagfart för dolde ägaren
En make med dold samäganderätt kan få lagfart på sin del av fastigheten antingen genom att åberopa en dom på äganderätt eller genom ett att visa upp ett avtal med den öppne ägaren.
Dom för lagfart
En dom på dold samäganderätt måste ha vunnit laga kraft för att maken ska kunna få lagfart på fastigheten. Det innebär att inskrivningsmyndigheten inte kommer att godta ansökan och bevilja lagfart förrän tiden för överklagande av domen har löpt ut utan att ägarmaken har överklagat.
Det är inte nödvändigt att bifoga själva domen till lagfartsansökan. Det räcker med att ange vilket målnummer tvisten hade.
Överlåtelseavtal
Makar som är överens om att aktivera den dolda samäganderätten kan skriva ett vanligt överlåtelseavtal och med dokumentet som grund ansöka om lagfart. Dokumentet måste dock uppfylla de formkrav som finns i jordabalken. Avtalet måste dessutom innehålla en bekräftelse på att fastigheten överlåts till maken och att den ursprungligen köpts med samäganderätt (så kallad insättandeförklaring).
Högsta domstolen ansåg i ett rättsfall att en överlåtelsehandling av följande lydelse uppfyllde formkraven i jordabalken. Den bör alltså kunna användas som mall.