MIssa inte nästa avsnitt »
30% rabatt på alla onlinekurser! Gäller t o m 30/11. Vad vill du lära dig? »
Vid skiljedom avgörs en rättslig tvist genom skiljemän.
Skiljeförfarandet är en form av privat rättsskipning, vid sidan av domstolsväsendet. Reglerna om skiljeförfarande finns i lagen om skiljemän.
Parterna utser en skiljeman vardera, varefter dessa gemensamt utser en tredje som blir ordförande. Antalet skiljemän ska vara tre, men de kan vara fler om man har kommit överens om detta i förväg. Skiljemännen är ofta advokater som är särskilt specialiserade på detta område, men de kan också vara domare.
Parterna kan i sitt avtal ta med en klausul om att en tvist ska avgöras enligt de regler som Stockholms Handelskammares Skiljedomsinstitut utfärdat. Den viktigaste skillnaden jämfört med lagen om skiljemän är att det finns ett förenklat förfarande som är avsett för mindre tvister. I sådana förfaranden utses bara en skiljeman, vilket gör förfarandet billigare.
Det går inte att överklaga en skiljedom, såvida detta inte har bestämts i samband med det avtal som innehåller skiljeklausulen.
Björn Lundén är ett kunskaps- och programvaruföretag som sedan mer än 35 år förenklar vardagen för små och medelstora företag. Främst genom att erbjuda moderna programlösningar, begriplig information och praktiska verktyg för att sköta företagets skatt och deklaration, redovisning, löner och personalfrågor.
Vi sammanfattar de viktigaste nyheterna inom skatte-, redovisnings-, juridik- och personalområdet – och förklarar hur de påverkar dig och ditt företag.
Björn Lundén AB | Box 84 | 824 65 Näsviken | 0650-54 14 00 | info@bjornlunden.se | orgnr: 556293-9982