Pappersarbete och administration är en surdeg för många företagare. Men den enda surdegen som finns hos Martin och Lotta på EAT Studio i Hudiksvall är den som används för att baka bröd och pizza. De sköter nämligen ekonomin med Bjorn Lundens bokföringsprogram

Publicerad: 2023-10-11

Se hela filmen om EAT Studio här »

Effektivare samarbete med Bjorn Lunden-appen

- Innan vi började använda Bjorn Lundens app fick Martin spara kvitton på hög, som jag sedan hämtade för att bokföra. Nu räcker det att han skannar kvittona i appen så bokförs de automatiskt i bokföringsprogrammet, berättar Lotta Michols.

Det är Lotta som sköter ekonomin för EAT Studio, som hon driver tillsammans med sin bror Martin Löf. Han är den som spenderar mest tid i studion, där han lagar mat och tar emot gäster. När han inte bakar surdegsbröd i Nyhetsmorgon, förstås.

Syskonens matstudio ligger i huset som byggdes av deras farfars far för över hundra år sedan. Där har de nu en vinkällare, surdegsbageri och två matsalar där de tar emot slutna sällskap. Här bjuder de sina gäster på genuina matupplevelser med bra råvaror, helst med en lokal koppling.

 – Om vi ska ha burrata på en middag åker jag till Frägsta Mejeri på morgonen och hämtar ost som är gjord på dagsfärsk mjölk, berättar Martin.

 – Och även vårt bokföringsprogram är ju lokalproducerat, skrattar Lotta, och syftar på att Bjorn Lundens huvudkontor ligger i Hälsingland.

– Programmet i sig är oerhört enkelt att använda. Jag tror att många kan lära sig bokföring, för att det är så intuitivt att jobba med Bjorn Lunden.

Lotta Michols

Automatiserat arbete med integrationer

Lotta driver också en egen redovisningsbyrå och har använt Bjorn Lundens program i många år. När syskonen startade EAT Studio var det smidigt att lägga upp företaget i BL Administration och koppla på Bjorn Lunden-appen. Därefter har de börjat använda fler funktioner och kopplat på fler integrationer allteftersom.

 – Vi har bland annat integrationen mot Zettle som är en höjdare. I samma ögonblick som vi tagit betalt med Zettle bokförs det i Bjorn Lunden som en fordran. När betalningen kommit in bokförs även den. Hela bokföringskedjan blir automatisk, förklarar Lotta.

Smidigare hantering av leveran­törs­fakturor

Det är inte bara de inkommande betalningarna som blir automatiserade. Martin och Lotta använder också Bjorn Lundens e-postportal. Dit skickar deras leverantörer sina fakturor, så läggs de upp och tolkas av programmet. Det blir inte bara smidigare för Lotta, det blir också bättre för deras leverantörer.

 – Jag upplever också att de vi handlar av tycker att det är smidigt att skicka fakturan till vår e-postadress, fortsätter Martin, som står för den största delen av inköpen.


Lotta Michols och Martin Löf, syskonparet som driver EAT Studio i Hudiksvall.
Foto: Josefine Engström
“Programmet i sig är oerhört enkelt”

Tack vare samarbetet med systern Lotta och Bjorn Lundens program kan Martin fokusera på det han brinner för – att bjuda sina gäster på oförglömliga matupplevelser. Och trots att Lotta har en fallenhet för att jobba med siffror uppskattar även hon hur enkel redovisningen blir.

 – Programmet i sig är oerhört enkelt att använda. Jag tror att många kan lära sig bokföring, för att det är så intuitivt att jobba med Bjorn Lunden, avslutar hon.