Jag tror att jag är något stort på spåret. Något som jag misstänker kan vara ett skatteundandragande av sällan skådat slag. Tänk Panamaläckan och Paradisläckan (ni minns ”Vad fan får jag för pengarna”). Men detta gäller moms, och inte inkomstskatt. 

Publicerad: 2021-06-04

Under en helt vanlig vårlig aktivitet (besök med fru på handelsträdgård) kontrollerade jag i vanlig ordning så att kvittot stämde (vilket inte alltid är så lätt när kassakvittot ligger på över metern) efter att ärligt skattade slantar hade förvandlats till en billast av blommor och blad. Jag ser då – till min förvåning – att kvittot även omfattar varor som har överlåtits med endast 12% moms. 12% – hur är det möjligt?

– Inte köpte vi några ätbara växter i kruka? frågar jag frun, som trots att hon behärskar flera språk tittar på mig som om jag nu valt ett språk som hon inte alls förstår.
– Hallå! Köpte vi några ätbara växter? Sallad? Kryddor? Efter att frun smält denna enligt henne mycket märkliga fråga, bekräftade hon att sådana inköp inte ägt rum. Inga kryddväxter eller sallader i kruka – inte heller någon annan växt som i sin helhet är avsedd att ätas av människor – ingen växt som kan anses vara skördad redan vid inköpet (även om den bor i en kruka) då den redan är ätbar och inte behöver någon mer näring från jorden. Inget som omfattas av momslagens undantag för livsmedel.

Så finner jag den – kvittots felande länk – The smoking gun! På kvittot finns en rad med varan ”Grönsak”. Efter ytterligare detektivarbete visar det sig att ”Grönsak” är den nyinköpta jordgubbsplantan i ampel. Helt otroligt! Jordgubbsplanta med 12% moms… upptäckten gör mig yr och smått illamående. Hur stort är detta? Kan det vara organiserat? Tänk om detta är nationellt. Kör man samma bluff även på tomatplantor? Gurk- och paprikaplantor? Det måste ju handla om hundratusentals plantor, kanske miljoner. På vår jordgubbsplanta i ampel motsvarar diffen mellan 12 och 25% moms ca 45 kr.

Min första impuls är att gå tillbaka och i triumf meddela personalen att jag har avslöjat det stora plantbedrägeriet. Men så blir jag rädd. En bluff av gigantiska proportioner. Vad kommer då att hända med mig, visselblåsaren? Finns det torpeder inom blom- och plantvärlden? Ängsligt vänder jag tillbaka till min bil…

Nu misstänker jag att en mörk Volvo har skuggat mig de senaste dagarna. Kan det vara så att de har mig under bevakning? Om något händer mig – om detta blir min sista text – vänligen informera då polisen om denna min upptäckt.

Nej, nu måste jag vattna min jordgubbsplanta. För oavsett momsnivå, är det allt en törstig liten rackare.

Trevlig sommar!

 

 

 

Thomas Norrman


Thomas Norrman
Thomas har arbetat med skatte- och redovisningsfrågor på Björn Lundén i mer än tjugo år, bland annat besvarar han kundernas frågor i frågeservicetjänsten. Han har breda kunskaper och håller regelbundet kurser inom skatte- och personalområdet.