Nöjd kursdeltagare

Svärmor & Bjorn Lundens bokföringskurs satte fart på ny karriär för Stina 

  Efter många år som sjuksköterska kände Stina Hörnfeldt att hon ville prova på något nytt. Med hjälp av svärmor Ingegerd började hon sköta ekonomin i sin mans byggföretag. För att lära sig grunderna ordentligt gick hon även Bjorn Lundens tredagarskurs i bokföring.
 – Kurspassen höll rätt nivå och hade en lagom längd. Vi fick genomföra många praktiska uppgifter och inte bara lyssna vilket gjorde det lättare att ta till sig kunskaperna. En jättebra kurs om man ska sköta ekonomin i ett mindre företag, tycker Stina. 

Publicerad: 2019-08-19

Stina utbildade sig till sjuksköterska i början av 2000-talet och började därefter jobba på sjukhuset i Hudiksvall. Trots att hon fortfarande trivdes bra kände hon för ungefär två år sedan att det vore kul att testa något nytt inom arbetslivet. När Stinas man Markus behövde hjälp med att ta hand om ekonomin i familjeföretaget blev det den nya utmaning hon letat efter.

Svärmor ett bra stöd

Familjeföretaget heter Byggtjänst Ola Skoglund AB och startades redan 1968. 2017 tog Markus och hans bror Patrik över ägandeskapet. Ekonomin i företaget har ­sedan starten skötts av Stina Hörnfeldts svärmor Ingegerd Skoglund. För Stina som inte haft något ekonomirelaterat arbete tidigare har Ingegerd varit ett bra stöd på vägen. Efter att ha arbetat parallellt ihop med svärmor under en period anmälde Stina sig till en av Bjorn Lundens kurser i bokföring.
 – Jag ville få en bättre grund kunskapsmässigt och se om jag gjort saker och ting på rätt sätt, säger Stina.

Bra och pedagogiska kursledare

Stina gick grundkursen som omfattar tre dagar och som hålls i Bjorn Lundens kurslokal på Söder i Stockholm. Kursen tar bland annat upp hur köp, försäljningar och andra affärshändelser ska bokföras, hur momsen ska hanteras och vilka olika bokföringsrapporter det går att ta fram.
 – Kursledarna var mycket bra och pedagogiska. Jag fick bättre koll på grunderna och det var skönt att inse att bokföring inte behöver vara så komplicerat. Sedan var det en bra mix av människor som gick kursen, alla kunde dela med sig av intressanta erfaren­heter från just sin bransch, förklarar Stina.

 ”Man får PERSPEKTIV på tillvaron när man har jbbat på sjukhus i många år. Då känns det i­nte LIKA FARLIGT med en siffra som hamnat fel."   

Viktigt att vara noggrann

Efter kursens slut har Stina fortsatt sitt arbete på Byggtjänst Ola Skoglund AB. Den största utmaningen med att lära sig bokföra har varit att göra rätt från början och undvika slarvfel.
 – Jag insåg snabbt att noggrannhet är viktigt. Om något blir fel kan det vara krångligt att korrigera. Men man får perspektiv på tillvaron när man jobbat på sjukhus i många år. Då känns det inte lika farligt med en siffra som hamnat fel, säger Stina med ett leende.

Jobb som kompletterar varandra

Idag arbetar Stina med bokföring tre dagar i veckan och två ­dagar på Hudiksvalls sjukhus. Hon ser bara positivt på att ha två så olika jobb samtidigt, och planen är att fortsätta så.
 – Det passar mig perfekt att kombinera. Jag gillar att sköta bokföringen på egen hand, samtidigt vill jag behålla den gemenskap jag har med kollegor i mitt arbete som sjuksköterska, avslutar Stina.

 

Reportage - Nöjd kursdeltagare - ctl00_cph1_standardBodyDCC_po_7245_dc7245_dcc0_po_7247_dc7247
Foto: Josefine Engström 

Stinas tips till dig som vill byta bransch

  • Läs på och bilda dig en uppfattning om den nya branschen du vill byta till.

  • Har du möjlighet är det bra att gå en kurs eller utbildning i ämnet.

  • Våga prova, det behöver inte vara så svårt som man kan tro. 

Fakta om Stina Hörnfeldt:

Företag: Sköter sedan 2017 bokföringen i byggföretaget Byggtjänst Ola Skoglund AB

Anställda: Byggtjänst Ola Skoglund AB har två anställda plus Stinas man Markus och hans bror Patrik som delar på ägandeskapet.

Bor: Hudiksvall

Familj: Man och två barn