Om Bjorn Lunden / Pressrum / Björn Lundén och Wellfish lanserar automatiserad hållbarhetsredovisning

Kunskaps- och programvaruföretaget Björn Lundén inleder samarbete med hållbarhetsplattformen Wellfish. Samarbetet kommer att förenkla för små och medelstora företag som vill agera i vår tids viktigaste fråga genom att börja med hållbarhetsredovisning. 

Publicerad: 2023-11-01

I korthet går samarbetet ut på att Björn Lundéns ekonomisystem pratar med Wellfish och att systemen utbyter data för en mer eller mindre automatiserad hållbarhetsredovisning.

– Vi är stolta och glada över att kunna erbjuda en lösning som kortar ner startsträckan rejält för företag som vill eller måste jobba med hållbarhetsredovisning. Inte minst känns det bra att kunna sätta ett konkret verktyg i händerna på vår viktigaste kundgrupp redovisningsbyråerna, som de närmsta åren kommer att märka av en ökad efterfrågan på hållbarhetsredovisning från sina kunder, säger Björn Lundéns vd Ulf Bokelund Svensson.

Än så länge finns inget lagkrav vad gäller hållbarhetsredovisning i små och medelstora företag. Redan 2024 kommer dock ett lagkrav (CSRD) för större företag, där de måste ställa krav och hämta hållbarhetsdata från underleverantörer.  Även mindre företag får därmed ett indirekt lagkrav på sig genom att deras kunder kommer att kräva detta. Det blir också allt vanligare att kunderna, främst något större företag och offentlig förvaltning, har som kundkrav att leverantörerna redovisar sitt hållbarhetsarbete. En tredje grund för att hållbarhetsredovisa är att företaget ser affärsnyttan i att vara transparent i denna viktiga fråga.

– En viktig komponent för såväl småföretagen som redovisningsbyråerna är att ta hjälp av tekniklösningar som kan automatisera och som gör det enkelt och tidseffektivt att upprätta hållbarhetsredovisning. Då kommer företaget kunna vara compliant mot kund- och lagkrav samtidigt som det blir mer konkret hur företaget kan jobba framåt med sitt hållbarhetsarbete. Med vår integration mot Björn Lundén kan vi kontinuerligt mäta, rapportera och målstyra hållbarhetsdata, vilket gör det enklare för byrå att applicera hållbarhetsarbetet mot sin kund , menar Mattias Weerasooriya, COO på Wellfish.

Om Björn Lundén

Björn Lundén är ett kunskaps- och programvaruföretag som sedan 1987 förenklar vardagen för redovisningsbyråer och företag. Främst genom att erbjuda moderna programlösningar, begriplig information och praktiska verktyg för att hantera företagets redovisning, skatter och löner. Björn Lundén är verksamt i Sverige samt sedan 2022 även i Nederländerna och Danmark.

Om Wellfish

Wellfish är grundat i en stark passion: viljan att göra företag mer hållbara – med konkurrenskraft i fokus. Wellfish är idag redo att bistå med en helt avgörande kunskap och insikt - den kompetens som krävs för att företag idag ska kunna ta fram dataunderlag, utföra undersökningar och löpande sammanställa, förstå och kommunicera det hållbarhetsarbete man utför. Läs mer på www.wellfish.se.


Kontakt:

Ulf Bokelund Svensson, Björn Lundén AB, 0650-541400, ulf.svensson@bjornlunden.se
Mattias Weerasooriya, Wellfish AB, mattias.weerasooriya@wellfish.se