Bokföring / Bokföra stöd för korttidsarbete

Bokföra stöd för korttidsarbete

– praktiskt konteringsexempel
Faktagranskad artikel

Här kikar vi närmare på hur du bokför stöd för korttidsarbete (korttidspermittering). 

Publicerad: 2021-03-11

För att stävja de ekonomiska svårigheterna och samtidigt rädda jobb under coronapandemin infördes utökade regler för korttidsarbete från och med 16 mars 2020. Reglerna innebär att arbetsgivare som uppfyller villkoren för att införa korttidsarbete kan få stöd med upp till 75% av arbetskostnaden för de anställda som omfattas, samtidigt som de anställda behåller minst 88% av lönen. De anställda går ned i arbetstid med upp till 80%.

Här kan du läsa mer om vad korttidsarbete innebär 

Så bokför du stöd för korttidsarbete

Stödet för korttidsarbete redo­visas som en övrig intäkt och kan bokföras på konto 3988, Erhållna bidrag och ersättningar för personal.

DEBETKREDIT
KontoBeloppKontoBelopp
193017 748
398817 748

Företaget avtalar med sin personal om korttidsarbete med 60%. En av de anställda har 30 000 kr i lön och för denne blir det preliminära stödet 98,6% x 30 000 x 60% = 17 748. Stödet betalas ut från Tillväxtverket till företagets bankkonto [1930].

Tips för dig som vill läsa mer

I vår kompletta handbok BOKFÖRING kan du ta del av massor av konteringsmallar och exempel som visar hur du bokför olika affärstransaktioner. Finns som tryckt bok och e-bok.

Faktagranskat innehåll du kan lita på

Den här artikeln är skriven och faktagranskad av medarbetare på Björn Lundén med lång erfarenhet av det aktuella ämnet.

Björn Lundén är ett kunskaps- och programvaruföretag som startades redan 1987 och som sedan dess förenklat företagarnas vardag genom smarta och lättanvända lösningar inom främst redovisning, lön och skatt.

Varsågod att ta del av vår samlade företagskunskap!